Догори
Дати відгук

Не потрібно розпочинати зниження ваги зі спорту: застерігає лікар

Дуже часто тренування із зайвою вагою закінчуються розвитком неврологічних або суглобових ускладнень.

2 хв на прочитання25 Лютого 2023, 17:16
Поділитись:

Головна мета, з якою люди звертаються до спорту, — це зниження ваги. Однак лікар-нутриціолог Регіна Ахуньянова запевняє, що хоча це звучить парадоксально, спорт — не для зниження ваги.

Лікар наголошує, що жир – це наслідки стрибків інсуліну в організмі. Тому для того, аби жир не утворювався, а почав перетворюватися на енергію й виводитися, потрібно не допускати різких коливань інсуліну та цукру.

«Тому зниження ваги за рахунок жиру — це суто гормональна робота вашого організму. Це побудова харчування і нормалізації гормонального фону. І лише 20 ; жиру витрачаються на енергію руху, відтискання і присідання. Загальновідомий факт, що в енергію насамперед витрачаються вуглеводи, котрі надходять з їжею. Якщо вам потрібно знизити більше ніж 5 кг зайвої ваги, починайте тільки з харчування», — підкреслює вона.

Регіна Ахуньянова пояснює, чому не потрібно розпочинати зниження ваги зі спорту.

Головний момент: зайва вага, навіть 4–5 кг для організму — це додаткове навантаження на серце, судини, кісткову систему. Дуже часто тренування із зайвою вагою закінчуються розвитком неврологічних або суглобових ускладнень саме з цієї причини.

«Особливо якщо зайвої ваги понад 20 кг — це величезне навантаження на серце. У фітнес-клубі мені завжди важко дивитися на людей із великою зайвою вагою, які присідають зі штангами, відтискаються. Забагато протипоказань», — говорить нутриціолог.

Набагато корисніше і безпечніше спочатку трохи схуднути лише за допомогою харчування, а потім додати спорт, наголошує вона.

Правило таке: прибираємо 70-80% від бажаної кількості кілограмів, а тоді додаємо спорт. Наприклад, хочете скинути 10 кг — худнете на 7-8 кг лише за рахунок харчування, а вже тоді додаєте спорт.

Тимчасом «голодуючи — жиріють»: експерт зі схуднення розповів про три способи «розігнати метаболізм».

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я