Чорницю назвали найкориснішою ягодою для зниження рівня цукру в крові, а також покращення загального самопочуття у людей похилого віку. Які ще . приховує в собі чорниця?
Як вдалося дослідити вченим, часте вживання екстракту чорниці допомогло нормалізувати рівень холестерину та глюкози у крові, а також налагодити тиск. Люди, які вживали ягоди або екстракт, відзначили покращення загального самопочуття та відсутність запаморочення. Аналізи крові також показали позитивні зрушення.
Як виявилось, чорниця має швидку "біодоступність". Йдеться про засвоювання корисних речовин з харчового продукту. Порівняно з іншими ягодами, чорниця засвоюється організмом краще. Наприклад, полуниця мала низьку "біодоступність", коли вживалася разом із сніданком.
Дослідники також зазначили, що лабораторні випробування показали, що чорниця допомагає покращити рівень цукру в крові за рахунок зростання чутливості до інсуліну. Зокрема, у хворих цукровим діабетом 2 типу інсулін ставав менш ефективним у контролі рівня цукру в крові. Дослідження проводились на людях, які мали підвищений ризик виникнення захворювання.
Люди з високим ризиком мали значно кращий рівень цукру в крові після ведення "чорничної" дієти. Діабет є хронічним порушенням обміну речовин, коли організм більше не здатен контролювати рівень цукру в крові.
Ті, хто страждає від симптомів діабету чи початку його виникнення, медексперти рекомендують проконсультуватися з лікарем задля поліпшення свого стану. Водночас рекомендують звернути увагу на чорницю, як допоміжний засіб для харчування, який принесе користь для організму.