Натуральні барвники для великодніх яєць: безпечна альтернатива хімічним фарбникам

3 хв на прочитання12 годин тому
Натуральні барвники для великодніх яєць: безпечні рецепти для святкування Великодня

Жовтий, червоний та помаранчевий кольори часто містять фарбник Е110.

До Великодня 2025 року, який цьогоріч відзначатиметься 20 квітня, українці традиційно готуватимуть крашанки та писанки. Експерти з харчової безпеки застерігають про небезпеку використання штучних фарбників і пропонують безпечні натуральні альтернативи.

Небезпеки штучних фарбників

Штучні фарбники для яєць містять хімічні речовини, які можуть становити загрозу для здоров'я. Такі барвники часто проникають крізь шкаралупу і зафарбовують білок яйця.

Низка речовин, які містяться у штучних фарбниках, можуть негативно впливати на здоров'я. Наприклад, тартразин, який міститься у зеленій фарбі, впливає на активність та фокусування уваги дітей. Жовтий, червоний та помаранчевий кольори часто містять фарбник Е110, який може викликати онкологічні захворювання.

Особливо небезпечними такі фарбники можуть бути для дітей, у яких вони здатні спровокувати алергічні реакції, висипання на шкірі, свербіж та шлунково-кишкові розлади через вміст солей важких металів.

Натуральні барвники для безпечного святкування

Фахівці рекомендують використовувати натуральні барвники з ягід, овочів, трав та листя, які хоч і не дають такого яскравого кольору, як синтетичні, але створюють цікаву природну палітру відтінків і безпечні для здоров'я.

Палітра натуральних кольорів

Жовтий: Можна отримати за допомогою ромашки (блідо-жовтий) або куркуми (яскраво-жовтий). Для фарбування ромашкою використовуйте п'ять пакетиків на літр води, а для куркуми — три столові ложки приправи на один літр води (кип'ятити 15 хвилин).

Помаранчевий: Досягається за допомогою паприки (чотири столові ложки на літр води, варити 30 хвилин) або комбінації куркуми, паприки та тертої моркви.

Рожевий, бузковий, фіолетовий: Отримують із чорниці, малини, смородини, вишні, винограду або буряка. Для рожевого відтінку натріть буряк, залийте водою, додайте оцет і настоюйте або відварюйте.

Блакитний: Створюється за допомогою червонокачанної капусти, яка дає відтінки від небесно-блакитного до насиченого синього.

Зелений: Досягається відваром шпинату, петрушки або кропиви, хоча відтінок буде скоріше болотяним, ніж яскраво-зеленим.

Золотавий, коричневий, шоколадний: Отримують за допомогою чаю, листя берези або кави різної міцності.

Карміново-червоний: Традиційний колір українських крашанок досягається відваром цибулиння (2 склянки на 2 літри води, варити годину).

Цьогоріч Великдень випадає на 20 квітня. Підготовка до свята вже розпочалася в багатьох українських родинах. Попри воєнні обставини, українці дотримуватимуться традицій і фарбуватимуть яйця, пектимуть паски та готуватимуть святкові страви.

У 2025 році особливо актуальним стає екологічний підхід до святкування, включаючи використання натуральних барвників для фарбування яєць. Це не лише безпечніше для здоров'я, але й дозволяє зберегти давні українські традиції природного фарбування.

У багатьох регіонах України планується проведення майстер-класів з писанкарства та використання натуральних барвників для дітей та дорослих напередодні свята.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: