Догори
Дати відгук

Національний парк “Королівські Бескиди”: еко-перемога чи черговий довгобуд

Екоактивісти й екологи б'ють на сполох: вони стурбовані тим, що парк може залишитися існувати лише на папері

3 хв на прочитання25 Вересня 2020, 10:50
Фото з відкритих джерел Фото з відкритих джерел
Поділитись:

23 вересня на черговому засіданні Кабінет Міністрів України підготував проєкт указу президента про утворення Національного природного парку “Королівські Бескиди” на території Старосамбірського району Львівської області. Чи отримає цей еко-проєкт потрібне фінансування та коли незайманим куточком природи зможуть помилуватися усі охочі розбирався GreenPost.

Що таке “Королівські Бескиди”

Це майбутній національний природний парк площею 8 тис. 997 га на території Старосамбірського району Львівської області. Він підпорядковуватиметься Міністерству захисту довкілля та природних ресурсів України.

Передбачається, що землі комунальної власності, які перебували у КП “Старосамбірське дочірнє лісогосподарське підприємство “Галсільліс”, а саме: 8 тис. 691 га вилучаються і надаються у користування Національного парку, ще - 306 га не вилучаються у землекористувача, але також входитимуть до його території.

Що зробили урядовці?

Кабінет Міністрів України підготував проєкт указу президента про утворення Національного природного парку. 

А про що йдеться у президентському указі?

Володимир Зеленський своїм указом власне постановив створити “Королівські Бескиди”. Також дав доручення Кабміну протягом шести місяців затвердити Положення про національний парк. А протягом 2021-2023 років передати національному природному парку 8 тис 691 га землі у постійне користування.

Чому “Королівські Бескиди” ризикують стати черговим “довгобудом” 

Указ президента і вчорашня постанова Кабінету Міністрів підтверджують існування парку лише на папері. Для того, щоб українці вже найближчим часом змогли помилуватися заповідними куточками природи, а екологи - зберегти унікальну природну екосистему, необхідно зробити найважливіше - передбачити окремою стрічкою в державному бюджеті фінансування. 

Поки що урядовці цього так і не зробили. 

Екологи та громадські активісти хвилюються, що через дефіцит бюджету та епідемію коронавіруса проєкт можуть недофінансувати, або й зовсім “заморозити”. І тоді створення національного парку розтягнеться на роки. Через це у небезпеку потраплять червонокнижні рослини та рідкісні тварини. 

Побоювання фахівців виправдані. Адже схожа ситуація вже трапилася з Національним природним парком “Бойківщина”.

“Коли була згода Кабміну щодо створення НПП “Бойківщина”, всі раділи. Це ж було й після Указу Президента. Як показує досвід, навіть Указ Президента не означає рядка щодо фінансування. Тому підтримка уряду й навіть Указ Президента в українських реаліях - це всього лиш підтримка і указ”, - розповіла Оксана Маришкевич, співробітниця Українського національного лісотехнічного університету.

Екологиня поскаржилася, що фінансові розрахунки щодо функціонування НПП “Бойківщина” були подані вчасно. Але фінансувати проєкт на державному рівні не поспішали. Гроші лише обіцяли знайти протягом кількох місяців.

Як “зашкварилися” чиновники

Національний парк існує ще тільки на папері, але він уже став причиною непорозумінь серед чиновників. Виявляється, що, навіть ті можновладці, які мають до проєкту безпосередній стосунок, часом не знають, про що йдеться. 

23 вересня голова Старосамбірської РДА Петро Назар на особистій Facebook-сторінці відзвітував про створення Національного природного парку Королівські БеЗкиди.

Незважаючи на очевидну помилку, пост встиг набрати більше 40 вподобань.

GreenPost бере на контроль ситуацію із створенням Національного природного парку “Королівські Бескиди”. Ми й надалі оперативно інформуватимемо своїх читачів про те, як просувається створення цього унікального природоохоронного об'єкта. 

Як ми писали раніше, Уряд прийняв низку важливих екологічних рішень, та чи будуть вони діяти на практиці. 

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Зображення згенероване ШІ
Найгірші «сусіди» для троянд
1 хв на прочитання35 хвилин тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Поєднання мускарі та тюльпанів: квіти, що вдало створюють яскраву весняну композицію (ФОТО)
1 хв на прочитання8 годин тому
Сучасні низьковуглецеві технології в Україні
Для відновлення України потрібні сучасні низьковуглецеві технології - Мінекології
1 хв на прочитанняВчора
Пів України накриють морози
На завтра синоптики оголосили 2 рівень небезпечності: пів України накриють морози
1 хв на прочитанняВчора
На Черкащині розпочато всеукраїнську акцію «Дуби Шевченка єднають Україну»
1 хв на прочитанняВчора
З Сулинського заказника вилучено 1,5 кілометри сіток
1 хв на прочитанняВчора
Відбулася зустріч робочої групи GREEN Action Task Force: обоворено створення Платформи дій щодо Зеленого відновлення України
2 хв на прочитанняВчора
Китів та дельфінів у Тихому океані офіційно визнали «юридичними особами»: це сприятиме захисту морських ссавців
2 хв на прочитанняВчора