Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Нардепи прийняли закон, який скасовує стратегічну екологічну оцінку у містобудуванні (відео)

Нардепи прийняли закон, який скасовує стратегічну екологічну оцінку у містобудуванні (відео)

Причому відповідний документ навіть не розглядався у Комітеті з екологічної політики, але був підтриманий більшістю його членів

3 хв на прочитання04 Лютого 2021, 20:40
Поділитись:

У Верховній Раді був прийнятий за основу в першому читанні закон "Про внесення змін до Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" щодо Генеральної схеми планування території України".

Він фактично всупереч даним Євросоюзу обіцянкам, скасувує стратегічну екологічну оцінку містобудівної документації. Генеральні плани населених пунктів, детальний план території (ДПТ) і навіть генеральна схема планування території України та схеми планування окремих частин її території не будуть оцінюватися з точки зору екологічності. За законопроєкт проголосувало 258 депутатів.

Довідка. Стратегічна екологічна оцінка (СЕО) документів державного планування – це процедура визначення, опису та оцінювання наслідків виконання документів державного планування для довкілля, у тому числі для здоров’я населення, виправданих альтернатив, розроблення заходів із запобігання, зменшення та пом’якшення можливих негативних наслідків, яка включає визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки, складання звіту про стратегічну екологічну оцінку, проведення громадського обговорення та консультацій (за потреби - транскордонних консультацій), врахування у документі державного планування звіту про стратегічну екологічну оцінку, результатів громадського обговорення та консультацій, інформування про затвердження документа державного планування.

Найцікавіше, що такий важливий для збереження довкілля документ навіть не розглядався у Комітеті з екологічної політики. Про це у Facebook розповіла керівник ГФ "Екопатруль" та член Громадської ради у Міндовкілля Тетяна Лампіка.

"Цікава історія розгляду цього проєкту закону. На думку керівництва парламенту, містобудівна діяльність не є такою, що впливає на стан довкілля. Можливо тому, законопроєкт не надходив на розгляд до Комітету з екологічної політики. До речі, не вперше у Раді цього скликання дражливі для бізнесу природоохоронні питання чомусь!? оминають екологічний комітет", – обурується Лампіка.

До того ж, більшість екокомітету, а саме 9 його членів, які повинні працювати на захист довкілля, підтримали цей законопроєкт: Л. Василенко, А. Задорожний, О. Криворучкіна, І. Кривошеєв, А. Маріковський, К. Нестеренко, Ю. Овчинникова, П. Якименко, і сам голова Комітету О. Бондаренко.

Інші члени екокомітету були відсутні чи не голосували, й лише троє утрималася, це — нардепи Петро Бакунець, Олександр Матусевич та Едуард Прощук.

До речі, останній перед голосування просив звернути нардепів на екологічну складову закону.



"Звернути на зауваження Міндовкілля та Головного науково-експертного управління, які надали низку зауважень, а саме невідповідність законопроєкту положенням Закону України "Про стратегічну екологічну оцінку". Міндовкілля зазначає, що скасування схеми стратегічної екологічної оцінки генеральних схем планування території України не може бути підтримане з огляду на наступне: порушення угоди про Асоціацію між Україною та ЄС, а також невідповідність закону України "Про стратегічну екологічну оцінку"... На жаль, ми на свому екологічному комітеті не змогли надати ці зауваження, бо тільки сьогодні на черговому засіданні ми мали розглядати та давати пропозиції головному комітету. Тому закликаю колег, відправити законопроєкт на повторне перше читання", - заявив Едуард Прощук.

Як бачимо, заклик нардепа майже ні хто не почув. Також не було жодної реакції від Міндовкілля та профільного міністра, у впорядкуванні якого цілий департамент, який займається питаннями СЕО.

Тим часом Верховна Рада провалила голосування за закон про надра.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost