Ми часто говоримо, що їжа є антидепресантом для нас, дарує певні емоції, запокоює організм. Проте мало хто знає, що неконтрольоване переїдання та напади обжерливості — це наслідки трьох емоційних станів: сорому, провини та занепокоєння.
Як впоратися з цими та подібними негативними емоціями, не «заїдаючи» їх?
Залежність від їжі безпосередньо пов'язана з емоційним станом, пише epochtimes. Це також називається «емоційним (або психологічним) переїданням». Як мовиться в дослідженні професора психології Келлі Кламп з університету штату Мічиган, імпульсивність (наслідок емоційного переживання) і переїдання пов'язані між собою. Піддаючись емоціям, ми стаємо імпульсивними та необачними в діях — і це призводить до переїдання.
Негативні емоції й відчуття безвиході, створювані психікою, стають основою для обжерливості. Саме психіка створює відчуття нездатності витримати те чи інше переживання і, щоб якось «погасити» цей тиск, — ми його «заїдаємо».
Світлана Броннікова, психотерапевт і фахівець у сфері емоційного переїдання, для вирішення цієї проблеми розробила методику з кількох послідовних кроків. Перший крок — прийняти емоцію, яка викликає переїдання. Найкращий спосіб це зробити — назвати її. Це можна зробити як вголос, так і про себе. Це допоможе зменшити внутрішнє збудження і знизити рівень стресу. Другий крок — «відокремити» її від себе: це допоможе зрозуміти, що хоча ми й використовуємо в житті почуття та емоції, але вони не визначають наше головне «я».
На думку Світлани Броннікової, існує три головні емоції, заїдання яких викликає переїдання та напади обжерливості — це сором, вина та тривога. Для подолання «наслідків» кожної з емоцій було розроблено спеціальні вправи.
Згадайте моменти з дитинства, коли ви відчували сором. Уважно розгляньте ці епізоди, уявляючи їх під потужним променем прожектора. Подумайте, чи дійсно ви відчували сором в такі моменти? Чи цей сором був нав'язаним, наприклад, батьками? Подумки виділіть ті моменти, коли сором був заслуженим, а коли — ні. Позбавтеся від нав'язаного сорому.
Тривога та неспокій — головні емоції, що викликають напади обжерливості й харчових зривів. Від неконтрольованої та непомірної тривоги страждають багато жителів мегаполісів. Виною тому — швидкий темп життя, стреси й вічна гонитва за чимось. Як перестати «заїдати» тривогу? Перше — перестати забороняти собі це, не пригнічуючи почуття тривоги. Не намагайтеся придушити занепокоєння, а постарайтеся зрозуміти цей стан: можливо, тривога від чогось вас захищає і охороняє?
Занадто часте відчуття провини з будь-якого приводу розвиває схильність до переїдання. З часом, коли такі думки виникають вже автоматично, контролювати їх стає складніше. Намагайтеся з'ясувати, наскільки адекватним є ваше переживання і в чому його джерело. Усвідомленість — найкращий засіб від нездорової провини.
Звільніть себе від негативних емоцій: саме психіка створює відчуття нездатності витримати те чи інше переживання.
Щоб навчитися регулювати силу емоції без допомоги їжі, виконуйте вправу «Серфінг». Її можна виконувати як лежачи, так і сидячи: головне, щоб було зручно. Закрийте очі і розслабтеся. Подумайте про те, що вас турбує, — це має бути конкретне переживання. Спостерігайте за цією емоцією: ось вона досягає піку, а потім слабшає — відчуйте себе серфером на морських хвилях. Через деякий час ви помітите, що піки стають дедалі коротшими, і ви вже можете впоратися з ними.
Додамо, дослідження підтверджують: адекватне споживання цинку допомагає мінімізувати ризик пневмонії в різних вікових групах.