Шаурма зазвичай готується з лаваша та начинки: м'яса, овочів і соусу. При цьому начинка може бути будь-якою, що дозволяє назвати шаурму однією з універсальних страв. «Здорові люди» діляться рецептами найсмачнішої домашньої шаурми та секретами її приготування.
Усі інгредієнти в начинці повинні бути повністю готовими.
Шаурма залежно від рецепту піддається термічній обробці, але не завжди.
Найпопулярніша начинка — м'ясо: курка, свинина, яловичина чи індичка. Воно попередньо обсмажується до золотистої скоринки. Важливо не пересушити м'ясо.
При використанні свинини треба пам'ятати, що це жирний і калорійний продукт, тому не шкодуйте овочів.
Для шаурми згодяться й рештки від раніше приготованих м'ясних страв.
Овочі підійдуть будь-які — краще свіжі, але можливі і мариновані.
Найважливіший компонент страви — соус. Зазвичай використовують два-три види (майонез, гірчиця, сметана, кетчуп), змішані між собою. Але можна обмежитись одним соусом, доповнивши його спеціями, часником, зеленню. У рецептах вказано середню кількість соусу, проте його можна додавати в шаурму стільки, скільки хочеться.
Правильно вибирайте лаваш. Він повинен бути щільним, еластичним і добре гнутися, але не сухий, у тріщинах. Лаваш, що почав підсихати, використовувати для цієї страви не можна.
Згортати шаурму можна конвертом, квадратом або залишити відкритою.
Подавати цю страву краще відразу, тому що через овочі та соус лаваш може розмокнути.
Інгредієнти:
борошно — 320 г;
вода — 125 мл;
яйце — 1 шт.;
сіль — 5 г.
Приготування.
Розбити яйце в мисці, додати сіль і перемішати.
Закип'ятити воду й остудити. Залити яйце водою, перемішати.
Просіяти борошно. Всипати частину борошна в миску з яйцем і водою, добре розмішати. Коли тісто стане однорідним, невеликими порціями додати борошно і замісити тісто, поки воно не стане досить щільним.
Потім потрібно накрити тісто рушником і залишити відпочивати на 30 хвилин.
Розділити тісто на 4-5 частин, кожну частину розкачати тонким шаром.
Злегка припилити лист борошном і викласти на нього один пласт тіста. Поставити в розігріту до 200 °C духовку на 2 хвилини. Потім дістати, перевернути і знову поставити в духовку на 1 хвилину.
Готовий лаваш можна скласти у пакет, аби не зачерствів.
Інгредієнти:
лаваш — 3 шт.;
куряча грудка — 250 г;
солодкий перець — 1 шт.;
цибулина — 1 шт.;
огірок — 1 шт.;
помідор — 1 шт.;
салат — 4 листи;
порошок куркуми — 1 ч. л.;
паприка — 1 ч. л.;
мускатний горіх — 1 ч. л.;
мелений імбир — 1 ч. л.;
порошок коріандру — 1 ч. л.;
чорний перець — 1 ч. л.;
кмин — 1 ч. л.;
рослинна олія;
орегано;
сіль;
грецький йогурт — 60 г;
майонез — 60 г;
часник — 1 зубчик;
цукор — 1 дрібка;
петрушка.
Приготування.
Змішати в невеликій мисці сіль, орегано, перець, кмин, куркуму, мускатний горіх, паприку, коріандр та імбир.
Нарізати курячі грудки тонкими смужками і промазати сумішшю спецій. Накрити миску шаром харчової плівки та залишити курку маринуватися на годину-півтори при кімнатній температурі.
Тим часом можна приготувати йогуртовий соус. Для цього очистити часник, дрібно нарізати чи пропустити через часник. Петрушку подрібнити. Поєднати часник і петрушку в мисці, додати йогурт, майонез, цукор. Розмішати та прибрати в холодильник.
Перець помити, видалити плодоніжку, насіння та внутрішні перемички. Нарізати перець тонкими смужками.
Очистити цибулю і нарізати на тонке пір'я. Викласти на сковороду і обсмажувати 1-2 хвилини, збризкавши олією. Потім додати солодкий перець і продовжувати обсмажувати приблизно 5-6 хвилин. Злегка посолити, розмішати та прибрати убік.
Листя салату промити і залишити, щоби стекла вода.
Огірок та помідор нарізати скибочками.
Замариновану курку обсмажити на сильному вогні до рум'яного кольору, посолити.
Розкласти на столі лаваш. Викласти на нього курку, салат та овочі, полити йогуртовим соусом.
Згорнути шаурму рулетиком і подавати.
Інгредієнти:
лаваш — 5 шт.;
свинина — 250 г;
твердий сир — 150 г;
свіжі печериці — 200 г;
цибуля ріпчаста — 100 г;
огірки — 200 г;
помідори — 200 г;
зелений салат — 100 г;
майонез — 100 мл;
кетчуп — 100 мл;
гірчиця — 20 мл;
олія;
сіль;
чорний перець.
Приготування.
Приготувати соус для шаурми, змішавши кетчуп, майонез і гірчицю.
Дрібно натерти сир.
Свіжі печериці нарізати пластинками, цибуля — дрібними кубиками. Обсмажити цибулю та гриби на сковороді з розігрітою олією до зарум'янювання.
М'ясо нарізати невеликими шматочками. Покласти на окрему сковороду, посолити, поперчити та обсмажити до готовності. Змішати із грибами.
Помідори нарізати тонкими півкільцями, огірки — соломкою.
На кожен коржик викласти листя салату, залити їх ложкою соусу.
Поверх викласти м'ясо з грибами, потім помідори й огірки. Знову змастити соусом.
Скласти лаваш конвертом. Обсмажити шаурму з двох боків на сухій сковороді до хрусткої скоринки.
Інгредієнти:
2 тонкі вірменські лаваші
250 гр фаршу індички
100 гр капусти білокачанної
2 помідори
1 маринований огірок
1 червона цибулина
30 гр корейської моркви
2 листи зеленого салату
1 зубчик часнику
60 гр домашнього майонезу
мелений перець і сіль
Приготування.
Часник подрібнити та змішати з майонезом.
Фарш з індички обсмажити на слабкому вогні з невеликою кількістю олії.
Цибулю почистити і нарізати кільцями, капусту — дрібно нашаткувати.
Помідори порізати тонкими півкільцями, огірок — кружальцями.
Розрізати кожен лаваш на дві частини, змастити з одного боку часниково-майонезним соусом.
Викласти фарш на лаваш із відривом приблизно двох пальців від краю.
Зверху покласти капусту, цибулю, помідори, огірки.
Акуратно загорнути конвертом, аби вийшла закрита шаурма.
Злегка обсмажити на сковороді без олії доти, доки лаваш не стане хрустким.
Інгредієнти:
тонкий вірменський лаваш — 2 шт.;
фарш індички — 250 г;
капуста білокачанна — 100 г;
помідори — 2 шт.;
огірок маринований — 1 шт.;
цибуля червона — 1 шт.;
морква корейська — 30 г;
салат зелений — 2 листи;
часник — 1 зубчик;
майонез домашній — 60 г;
перець мелений;
сіль.
Приготування.
Розігріти на сковороді трохи олії й обсмажити фарш до готовності.
Капусту тонко нашаткувати і викласти в миску. Посолити та злегка обтиснути капусту.
Часник почистити і пропустити крізь часникочавилку чи дрібно покришити. Змішати з майонезом і гірчицею.
У перцю видалити плодоніжку, насіння та внутрішні плівки. Нарізати товстою соломкою.
Огірки порізати брусочками, помідори — невеликими часточками, а червону цибулю — тонкими півкільцями.
Лаваш змастити гірчично-майонезним соусом. Викласти з одного краю капусту, фарш, перець, огірки, помідори та цибулю, згорнути лаваш у рулет.
Обсмажити шаурму на сковороді без олії із двох сторін по 1 хвилині на середньому вогні.
Інгредієнти:
тонкий лаваш — 3 шт.;
сир адигейський — 250 г;
огірок — 1 шт.;
помідор — 1 шт.;
капуста пекінська або салат — 2 листи;
сметана — 150 мл;
кетчуп — 150 мл;
рослинне масло — 1 ст. л.;
коріандр мелений — 1 ч. л.;
каррі — 1 ч. л.;
перець чорний мелений;
сіль.
Перець чорний мелений, сіль
Приготування.
Змішати в мисці сметану та кетчуп, додати сіль, карі, чорний перець.
Огірок і помідор нарізати тонкими брусочками.
У пекінської капусти зрізати зелену частину й нарізати крупною соломкою, товсту білу частину дрібно нашаткувати.
Розім'яти адигейський сир виделкою.
На сковороді розігріти олію й обсмажити в ній мелений коріандр, потім додати сир і теж трохи обсмажити.
На лаваш викласти соус і поступово розмазати.
Відступивши трохи від краю, викласти овочі: огірок, помідор, китайську капусту (чи салат), зверху адигейський сир.
Загорнути лаваш конвертиком і прогріти хвилину-дві на гарячій сухій сковороді (бажано з антипригарним покриттям) — шаурма має вийти трохи теплою.
Інгредієнти:
лаваш — 2 шт.;
ковбаса копчена — 150 г;
сир — 200 г;
капуста — 150 г;
яйця — 3 шт.;
огірки мариновані — 3 шт.;
часник — 3 зубчики;
сметана — 3 ст. л.;
майонез — 2 ст. л.;
кетчуп — 2 ст. л.;
сіль;
перець.
Приготування.
Яйця зварити, остудити, почистити і покришити великими шматками.
Ковбасу й огірки дрібно нарізати, капусту нашаткувати.
Сир натерти на тертці.
Часник подрібнити чи пропустити через часникочавилку та змішати зі сметаною.
З'єднати яйця, ковбасу, огірки, капусту та сир, додати сметану та перемішати.
Лаваш змастити сумішшю кетчупу та майонезу. Викласти начинку та згорнути лаваш рулетиком.
Покласти шаурму на лист і поставити в розігріту до 180 °C духовку на 10-15 хвилин, аби лаваш зарум'янився.
Подавати страву можна як у гарячому, так і холодному вигляді.
Інгредієнти:
лаваш — 2 шт.;
печериці — 200 г;
сир напівтвердий — 100 г;
цибулина — 1 шт.;
помідор — 1 шт.;
огірок — 1 шт.;
салат — кілька листків;
сметана — 1 склянка;
часник — 1-2 зубчики;
петрушка;
кріп;
сіль;
перець;
рослинна олія;
вершкове масло.
Приготування.
Цибулю та часник почистити.
Часник і зелень подрібнити та змішати зі сметаною.
Помідор і огірок порізати соломкою, цибулю півкільцями, гриби нарізати скибочками.
Сир натерти на великій тертці.
На сковороді розігріти олію та вершкове масло. Викласти цибулю й обсмажувати до прозорості.
Додати гриби й обсмажувати до золотистого кольору.
Лаваш намастити сметанним соусом. Зверху покласти листя салату, потім нарізані овочі, гриби із цибулею, тертий сир. Додати сіль і перець за смаком.
Згорнути рулетиком і злегка обсмажити шаурму на розігрітій сковороді до рум'яної скоринки.
Смачного!
Більше новин читайте на GreenPost.