Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • «Найкращий у світі російський танк» Т-90М неможливо зробити без тепловізійних матриць із Франції: що відомо про цю розробку

«Найкращий у світі російський танк» Т-90М неможливо зробити без тепловізійних матриць із Франції: що відомо про цю розробку

Це не самостійний проект, а чергова модернізація радянської машини Т-72, яка була прийнята на озброєння ще 1973 року.

9 хв на прочитання27 Березня 2023, 01:04
Т-90М у русі. Фото: Уралвагонзавод Т-90М у русі. Фото: Уралвагонзавод
Поділитись:

Колишній президент Росії, а нині заступник голови Ради безпеки Дмитро Медведєв заявив в інтерв'ю російським ЗМІ, що найкращий танк у світі — це російський Т-90М «Прорив», і він перевершує західні машини, включаючи Leopard та Abrams. У «Дзеркалі» розповіли, що це за машина і чи можна вважати її найбільш просунутою на планеті.

Історія появи Т-90М

Т-90М «Прорив» — найкращий і найсучасніший танк російської армії, що виробляється серійно. Щоправда, перше місце він отримав не від хорошого життя — озброюватись модернізованим Т-90 росіяни стали після того, як було провалено програму переозброєння на нові танки Т-14 «Армата». Останній вперше показали у 2015 році та збиралися виробляти їх тисячами, але плани залишилися планами, і «Армат» випущено лічені десятки, а на фронті в Україні вони жодного разу не з'являлися.

Натомість роль «диво-зброї» приміряв на себе Т-90М. Ця машина є глибокою модернізацією танка Т-90 (він почав надходити в російську армію в 90-х роках і позиціонувався як перший танк пострадянської Росії). Але це був лише маркетинговий хід — Т-90 не самостійний проект, а чергова модернізація радянської машини Т-72, яка була прийнята на озброєння ще 1973 року. Таким чином, «найновіший танк» Росії — розвиток ідей, закладених у моделі півстолітньої давності.

У 2017 році на збройовому форумі «Армія» російські військові домовилися з головним у країні підприємством з випуску танків Уралвагонзаводом, що всі Т-90, які є у військах, відремонтують і доведуть до рівня Т-90М. У 2018 році танк вперше показали широкому загалу, а з 2020 року вони почали надходити до військ.

Т-90М на параді у Москві. Фото: Тухачевський, CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org

У перші місяці після початку російського вторгнення в Україну Т-90М у боях не було помічено — ще у квітні прокремлівські ЗМІ називали машину «секретною» і лише передбачали її появу на фронті. Однак у травні ЗСУ підбили перший такий танк, а у вересні одна з машин була захоплена цілою. Всього ж на сьогоднішній день, згідно з даними відомого блогу Oryx (що спеціалізується на підрахунку втрат техніки за відкритими джерелами), Росія втратила 15 «Проривів», із них два захоплено. Відомий військовий бюлетень Military Balance у 2023 році зазначив, що Т-90М є на озброєнні армії Росії та Нацгвардії України — українці поставили трофейні танки собі на службу.

Чим є Т-90М «Прорив»?

Головне озброєння цієї модернізованої версії Т-90 — 125-міліметрова гладкоствольна гармата 2А46М-5. Така гармата ставилась і на більш ранні версії Т-90. Гармата має непогану точність і автомат заряджання, що дозволяє не перезаряджатися вручну. Крім цього, дає можливість стріляти порівняно сучасними (прийнятими на озброєння в 1991 році) підкаліберними снарядами «Свинець», які доволі добре пробивають броню. Щоправда, на фронт такі боєприпаси, зважаючи на все, майже не надходять, доводиться обходитися старішими, радянськими. Крім зброї, танк оснащується 7,62-мм і великокаліберним 12,7-мм кулеметами.

Російські підкаліберні снаряди. Праворуч — найдовший і найпотужніший «Свинець», яким може стріляти Т-90М. Посередині — набагато коротший «Манго», саме ними переважно і стріляють російські танки. Фото: Nickel nitride, CC0, commons.wikimedia.org

Якщо в ранніх версіях танка всі снаряди зберігалися всередині башти, перебуваючи поруч із екіпажем (що гарантувало миттєву загибель у разі детонації боєкомплекту), то в Т-90М частину боєприпасів перебазували в нішу за баштою, щоби трохи підвищити шанс виживання танкістів. Правда, автомат заряджання розташований усередині вежі, так що частина снарядів усе одно залишилася в безпосередній близькості від людей.

Для точної стрільби Т-90М оснащений системою керування вогнем «Калина». Хоча номінально вона вважається російською, у ній стоїть білоруський приціл «Сосна-У» із французьким тепловізором. Розробка зброярів з Білорусі дуже вдала, але вона ставилася і на старіші танки Росії (плюс неясно, чи продовжиться виготовлення прицілів в умовах санкцій).

Для кращого захисту танк оснащений відносно сучасним динамічним захистом «Релікт», що складається з вибухівки та сталевих пластин. У разі потрапляння в контейнер «Релікту» той детонує, метаючи назустріч снаряду чи ракеті шматок сталі, який може зламати підкаліберний снаряд або послабити кумулятивний струмінь.

Також планувалося оснастити Т-90М системою активного захисту «Арена». Теоретично вона дозволяє танку засікати радаром ракети та снаряди, що підлітають, і збивати їх невеликими протиракетами. Подібне покращення могло б підвищити живучість «Прориву» на полі бою. Однак жодного танка з «Ареною» на війні в Україні не помічено — мабуть, система виявилася чи погано працюючою, чи надто дорогою. Нарешті, із захисних пристроїв на танку є протикумулятивні ґрати і сітки (протитанкова граната, вдаривши в них, може вийти з ладу і не спрацювати).

Танк Т-90М на форумі «Армія-2022» у Росії. Добре видно протикумулятивну сітку, що звисає з вежі, і ґрати в задній частині корпусу. Фото: Mike1979 Russia, CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org

Ще одне нововведення на Т-90М — це комплекс засобів зниження помітності «Накидка». По суті, він і є... накидкою — набір чохлів з особливого матеріалу, під якими танк менш помітний в інфрачервоному діапазоні (наприклад, у нього важче прицілитися з «Джавеліна»).

Двигун Т-90М, як і знаряддя, нічим не відрізняється від моторів решти останніх версій Т-90 та Т-72Б3. Це дизельний В-92С2 потужністю 1000 кінських сил.

Двигун розганяє танк до 70 км/год шосе, але це якщо їхати вперед — на задньому ходу танк може видати менше 5 км/год (трансмісія має лише одну задню передачу, що дозволяє розвивати мінімальну швидкість). Маневреність машини, таким чином, погіршується.

Чи є Т-90М найкращим танком у світі?

Без сумніву, ні.

І хоча в порівнянні з більш старими варіантами машини прогрес є, по суті це той самий удосконалений Т-72. Не усунуто головну нестачу радянських танків — екіпаж машини «живе» буквально на снарядах, оскільки автомат заряджання перебуває під ногами танкістів. Снаряди роздільного заряджання мають гільзи, що частково згоряють, з особливого картону, який легко спалахує. Тому якщо броню пробито, достатньо однієї іскри — і танк перетворюється зсередини на філію пекла, екіпаж гине, а машині може відірвати башту і підкинути високо вгору.

Обгорілий російський танк у Сумській області, березень 2022 року. Добре видно, що башта відірвана й лежить окремо — в машині здетонував боєкомплект. Фото: Reuters

В «Абрамсах» і деяких інших західних танках цю проблему вирішили так: більшу частину снарядів помістили в особливу нішу за баштою, де вони відокремлені від екіпажу (і якщо їх усе ж таки підірвуть, енергія вибуху піде вгору завдяки особливим вибивним панелям). А менша частина боєприпасів хоч і розташована у башті, але також ізольована від танкістів броньованими перегородками.

У Т-90М спробували зробити так само — забрали частину снарядів у нішу за баштою. Однак перезарядка зброї все одно здійснюється автоматично заряджання, і не ставити в нього снаряди не можна. І танкістам все одно доводиться «сидіти на боєприпасах» із картонними гільзами — із гарантовано сумним результатом у разі їхнього підриву.

Сам по собі автомат заряджання танка також не зазнав змін у порівнянні з попередніми моделями — він може використовувати лише снаряди роздільного заряджання (окремо снаряд, окремо гільза з порохом). Це заважає робити довгі підкаліберні боєприпаси (а що коротший снаряд, то гірше він пробиває броню). Тому будь-який нащадок Т-72 (і Т-90М не виняток) пробиватиме «Абрамси» чи «Леопарди» гірше, ніж вони його — просто за рахунок неможливості подовжити снаряди.

Т-90М веде вогонь. Фото: Уралвагонзавод

Встановлення активного захисту «Арена» могло б виправити ситуацію — більшість танків світу, включаючи західні, не оснащуються подібним. Однак, наскільки можна судити, на Т-90М, які відправляються на фронт, жодного активного захисту немає. Тому технічна досконалість чи недосконалість системи, яка не використовується, значення не має. При цьому, наприклад, корейський K2 Black Panther оснащується активним захистом штатно — тобто свідомо перевершує російський танк.

Прицільні пристрої Т-90М критично залежать від постачання білоруської «Сосни-У», яку неможливо зробити без тепловізійних матриць із Франції, — тобто «найкращий танк у світі» можна зробити лише замовивши важливі комплектуючі із західних країн.

Ми вже писали про «російський танковий біатлон в українському прицілі»: РФ поповнює свої запаси танків у 10 разів повільніше, ніж втрачає.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023
Більше з GreenPost
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитання31 хвилину тому
Підкормка для Троянд і Папороті Підживлення рослин
Цей простий засіб стане ефективною підкормкою для троянд та папороті
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитання2 години тому
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитання3 години тому
Потоп на «фабриці світу»: наслідки найбільшої повені у найбільш розвиненому та густонаселеному регіоні Китаю (ФОТО)
2 хв на прочитання4 години тому
В Україні різко зменшується чисельність вовків: екологи б'ють тривогу
1 хв на прочитання4 години тому
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитання5 годин тому
Україна та Німеччина розпочинають розробку нового екологічного проєкту для лісового сектору
2 хв на прочитання6 годин тому