Догори
Дати відгук

Найбільша в світі сонячна електростанція, розташована в пустелі, є в Китаї

Останнім часом Китай досить серйозно взявся за екологічно чисту енергетику.

3 хв на прочитання18 Червня 2024, 10:24
Найбільша в світі сонячна електростанція Китай і зелена енергетика Найбільша в світі сонячна електростанція Китай і зелена енергетика
Поділитись:

 Сонячна енергія використовується у всьому світі і стає все більш популярною для вироблення електроенергії, а також для опалення та опріснення води. Сонячна енергетика – одне із найперспективніших і динамічних відновлюваних джерел енергії (ВДЕ). Щороку приріст потужностей, які вводяться в експлуатацію, становить приблизно 40-50%. Усього за останні п’ятнадцять років частка сонячної електрики в світовій енергетиці перевищила позначку в 5%. Удосконалення технології виготовлення фотоелектричних модулів призвело до істотного зниження собівартості електроенергії. 

Найбільша в світі сонячна електростанція, розташована в пустелі на північному заході Сіньцзяну, тепер підключена до китайської електромережі. Вона розташовується на площі у 810 квадратних кілометрів (81 000 гектарів) і може генерувати потужність у 5 гігаватів.

Сонячна електростанція вироблятиме близько 6,09 мільярда кіловат-годин електроенергії на рік. Якщо припустити, що один електромобіль споживає близько 3 000 кіловат-годин на рік, то це може забезпечити 2,03 мільйона електромобілів щорічно.

Найбільша у світі сонячна електростанція в Сіньцзяні є частиною великого китайського проєкту, в рамках якого планується встановити по всій країні 455 гігаватів вітрових і сонячних електростанцій. Ці проєкти будуть розташовані в малонаселених, але багатих на ресурси районах і спрямовуватимуть вироблену енергію до великих міських центрів, наприклад, міст на східному узбережжі Китаю.

Варто зазначити, що останнім часом Китай досить серйозно взявся за екологічно чисту енергетику. Після того, як він десятиліттями нарощував свою промисловість, абсолютно не дбаючи про екологічні показники, деякі міста в країні буквально перетворилися на осередок смогу й забруднення, а саму країну звинувачують не просто в недотриманні міжнародних договорів про зниження викидів, а й у тому, що вона є одним з найбільших забрудників у світі загалом. Тож після того, як економіка вийшла на достатньо потужний рівень, влада Китаю взялася модернізувати енергетику, вкладаючись у водну, вітрову та сонячну генерацію.

Зараз країна може похвалитися трьома найбільшими сонячними електростанціями у світі за потужністю. Сонячні електростанції Ningxia Tenggeli та Golmud Wutumeiren, кожна потужністю 3 мегавати, вже працюють у мережі.

Сіньцзян тим часом є важливим, але дуже часом суперечливим гравцем у світовій сонячній енергетиці: окрім того, що тут розташовані величезні сонячні та вітрові електростанції, він також є основним центром виробництва полікремнію, критично важливої сировини, що використовується у виробництві сонячних панелей.

Варто додати, що в понад 30 країнах світу (зокрема, Німеччині, Чилі, Австралії, Мексиці) сонячна енергія стала дешевше, ніж одержувана з традиційних джерел (нафта, газ, вугілля). За останні 10 років інвестиції в сонячну енергетику склали близько 300 мільярдів доларів США. Найбільш показовий приклад успішності застосування сонячних технологій – острів Тау (Американське Самоа). Раніше острів’яни повністю залежали від поставок дизельного палива, однак після встановлення сучасної сонячної електростанції (СЕС) стали повністю незалежними.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Енерго
Більше з GreenPost
Компанія-постачальник сої відшкодувала понад 11 млн грн несплачених податків
За матеріалами БЕБ компанія-постачальник сої відшкодувала понад 11 млн грн несплачених податків
1 хв на прочитання46 хвилин тому
В Одесі у продавців вилучили електронних сигарет на 3,2 млн гривень
Продавали через Telegram: в Одесі у продавців вилучили електронних сигарет на 3,2 млн гривень
1 хв на прочитаннягодина тому
Знищив плантацію редиски через занижені ціни
Польський фермер знищив плантацію редиски через занижені ціни
1 хв на прочитання2 години тому
Продукти для спеціальних медичних цілей
Продукти для спеціальних медичних цілей - пояснення Держпродспоживслужби
1 хв на прочитання3 години тому
В Мінагрополітики відбулася зустріч з представниками Продовольчої та сільськогосподарської організації ФАО ООН
2 хв на прочитання4 години тому
Проблеми та потреби молочного сектору – головні теми Дорадчої Ради швейцарсько-української програми QFTP
2 хв на прочитання5 годин тому
Як швидко заснути в спеку: корисні поради для літньої ночі
2 хв на прочитання6 годин тому
Зможете виростити будь-яку троянду з букета: найкращий спосіб укоренити квітку
1 хв на прочитання7 годин тому