Догори
Дати відгук

На захист Ґрети Тунберг

А на що ви готові аби зберегти клімат, річки, ліс?

8 хв на прочитання13 Липня 2020, 16:42
Фото зі сторінки Ґрети Тунберг. На відміну від епатажних фото, які зробили фотографи, "підловивши" екологиню під час її емоційних виступів, видно, що вона мила і розумна Фото зі сторінки Ґрети Тунберг. На відміну від епатажних фото, які зробили фотографи, "підловивши" екологиню під час її емоційних виступів, видно, що вона мила і розумна
Поділитись:

«Як ви смієте? Ви вкрали у мене мрії і моє дитинство своїми порожніми розмовами», - заявила Ґрета Тунберг з трибуни кліматичного саміту ООН, який проходив в Нью-Йорку 22-23 вересня 2019 року. Багато хто не чув решти промови. Багато хто не знає біографії дівчини. Але це не виправдовує тих зневажливих і злих слів, які були сказані на адресу промовиці і у кулуарах саміту, і на кухнях мільйонів квартир, і у соціальних мережах.

Бо насправді є лише одна справжня причина нелюбові мешканців Землі до 17-річної екоактивістки зі Швеції Ґрети Тунберг – небажання змиритися з тою правдою, яку вголос не побоялася сказати ця дівчинка. Правди про те, що ми копаємо собі могилу і нищимо планету, яку Бог дав нам для життя. Нищимо хто більшою, хто меншою мірою.

Бо усі інші закиди – це дурниці. Візьмемо для прикладу популярне «чому це наші діти ходять у школу, а вона – не ходить». Ой-ой, «прогульниця» Ґрета. Знаєте, скільки навчальних днів вона пропустила?

 

У п'яти скандинавських країнах, у тому числі рідній ґретиній Швеції, початок навчального року припадає на другу половину серпня. Ґрета почала свій страйк 18 серпня 2018. У цей день  вона уперше прийшла під Риксдаг (шведський парламент). І так вона приходила три тижні, поки не відбулися вибори нового складу Риксдагу.

От, три тижні. На початку навчального року, коли іде переважно повторення і діти тільки-тільки втягуються у навчання. Тут знайома вчителька розповідала, що у її класі третину учнів батьки беруть із собою на курорти в оксамитовий сезон. На курорти! Не сидіти на плитах під парламентом, а на курорти. Вас це не обурює?

 

Після виборів Ґрета продовжила свій страйк лише по п’ятницях. Це знову вас обурює? А коли у 1980- х учнів 9-10 класів один з днів учбового тижня змушували проводити у так званих «виробничих комбінатах», вас це не обурювало? Школярі мали навчатися робітничим спеціальностям. Але хто хотів навчитися ремесла, мусив іти у ПТУ (професійно-технічне училище).

Вчилася Ґрета доволі успішно. Зверніть, зокрема, увагу, що на міжнародних зустрічах вона виступає англійською. Багато серед ваших знайомих випускників шкіл так володіють іноземними мовами?

 

До речі, п’ятниць вона пропустила теж не багато. Вже 24 листопада того ж 2018 року школярку (вона тоді вчилася у 9 класі, це останній клас середньої школи, після якого діти або ідуть або отримувати професію, або продовжують вчитися для подальшого вступу в університети) запросили виступити на TEDx у Стокгольмі.

TED — некомерційна організація в США, що займається розповсюдженням ідей, що повинні змінити світ. Це дуже популярний формат спілкування, і бути запрошеним на таку конференцію – дуже почесно.

Виступ на TEDx у Стокгольмі зробив Ґрету ще популярнішою. Школярі в різних країнах світу стали брати участь у подібних шкільних страйках, Вже у грудні 2018 року страйки відбулися у понад 270 містах. Зокрема, чимало послідовників було у Австралії. Прем'єр-міністр Австралії тоді заявив: “more learning in schools and less activism”. Себто, «більше навчання, менше активізму».

Ну майже те саме я постійно чув від деяких своїх викладачів, коли вчився в університеті й брав активну участь у роботі ДОП – студентської дружини з охорони природи.

 

І зараз, варто лише комусь із екоактивістів виявити серйозну проблему і почати вимагати її вирішення, як доброзичливці усіх мастей починають давати поради: «краще би ви зайнялись тим-то і тим-то». В принципі, не важливо, чим саме, аби не цією конкретною проблемою, увага до якої заважає радникам спокійно отримувати зиск з існування проблеми або хоча би нічого не робити для її вирішення.

І, до речі, Тунберг була не першою школяркою, яка ризикнула вголос висловити свій протест проти правил, запроваджених дорослими. Вона сама чесно зізнавалася, що до власного страйку її надихнули підлітки-активісти школи в Паркленді у Флориді, які організували Марш за життя – кампанію на підтримку більш жорсткого контролю над стрілецькою зброєю. Марш ініціювали учні школи, в якій через стрілянину, влаштовану одним із учнів, загинуло 17 осіб.

Ще один закид на адресу дівчини – «хамська поведінка» і «бридкий вираз обличчя».

Ґрета – особлива людина, у неї синдром Аспергера. Це один з проявів аутизму. Причини хвороби – невідомі, але деякі дослідники пов’язують її, як й інші прояви аутизму, з впливом цивілізації. Як би там не було, наслідком хвороби є «порушення соціальних взаємодій, що виражається у зниженні емпатії до однолітків, неможливістю дружити і спілкуватися на рівних, а також порушенні невербальної поведінки в таких сферах, як зоровий контакт, вираз обличчя, мова тіла і жестикуляція». Тому робити висновки про характер, наміри і думки дівчини, ґрунтуючись на загальноприйнятих уявленнях про людську міміку, жести, інтонації – не можна. Краще зосередитись на суті сказаного активісткою.

 

Свої протести вона почала з вимоги до влади Швеції зменшити викиди вуглецю відповідно до Паризької угоди. Угода вимагає від учасників вже до 2050 року відмовитися від використання викопного палива. Україна теж її підписала і ратифікувала. Як Україна її виконує? Що робиться з сонячними та вітровими станціями, як уряд до них ставиться, як обирає найшкідливіше паливо для ТЕЦ… (нагадаємо, ми писали, що Україна бере курс на вугілля - уряд зробив вітчизняне вугілля пріоритетним паливом для українських теплових електростанцій). То чи нам засуджувати Ґрету?

І давайте уважніше подивимося на промову, яка зацитована на початку статті. Екологиня звертається у першу чергу до урядів та владців. Вона не має на увазі, що її дитинство було похмурим і бідним, ні. Вона справедливо говорить, що дії попередніх поколінь створили реальну загрозу екологічної катастрофи.

Ось повна цитата:

«Я хочу сказати, що ми будемо за вами стежити. Це все неправильно. Я не повинна тут перебувати. Я повинна бути зараз в школі по той бік океану. А ви звертаєтесь до нас, молодих, за надією. Як ви смієте? Ви вкрали у мене мрії і моє дитинство своїми порожніми розмовами. І мені ще пощастило. Люди страждають, люди вмирають, руйнуються цілі екосистеми. Ми на порозі масового вимирання. А ви тільки і можете, що говорити про гроші, і розповідати казки про постійне економічне зростання. Так як же ви смієте?!

За останні 30 років вчені попереджають нас. Як ви можете це ігнорувати? Як ви можете стверджувати, що робите все можливе, якщо ні політичного курсу, ні необхідних рішень до сих пір немає?

Ви говорите, що чуєте нас і розумієте, що не можна зволікати. Але як би засмучена і зла я не була, я не хочу в це вірити. Якщо ви дійсно розумієте і все одно нічого не робите, ви вчиняєте підло. І я відмовляюся вірити в це».

А вчені все ж попереджають. Узяти хоча би Римський клуб — аналітичний центр, однією з найвідоміших робіт якого є доповідь 1972 року «Межі зростання». Скоро буде 40 років від оприлюднення цього звіту-попередження. Потім була ще їхня робота «За межами зростання», були численні статті інших вчених. І що?

Забруднення тільки зростає, ресурси вичерпуються, кількість людей на планеті росте…

Можна, звичайно, кивати у бік Дональда Трампа, який не хоче визнавати зміни клімату і глобальне потепління і підписує укази про видобуток нафти в заповіднику на Алясці, вихід з Паризької угоди тощо. Можна кивати у бік Китаю, який нарощує економічну і військову міць за рахунок нещадної експлуатації довкілля. Або Росії, яка чинить так само.

А можна усе ж ухвалити законопроєкт про відходи, який вариться у ВРУ вже п’ятий рік і почати зменшувати кількість сміттєзвалищ в Україні, можна створити нарешті національний парк «Сухолуччя» на місці мисливських угідь Януковича, можна…

Та багато чого можна, GreenPost про ці можливості пише щодня. Вибирайте що саме, і – вперед. Не обов’язково сидіти з плакатом як Ґрета, є десятки способів долучитися до руху за порятунок планети – від надбання депутатського мандату і просування екоінціатив у різних органах влади до дзвінка на гарячу телефонну лінію мерії з вимогою вчасно вивезти переповнені відсортованим сміттям баки. Будьте трошки Ґретою – і може за вашого життя катастрофи не станеться.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Тюльпани — окраса весняного саду (ФОТО)
1 хв на прочитання29 Березня 2024
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитання9 годин тому
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитання10 годин тому
Фото з відкритих джерел
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитання11 годин тому
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитання12 годин тому
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання13 годин тому
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитання14 годин тому
Збитки довкіллю внаслідок атаки по ДніпроГЕС становлять понад 140 млн гривень
1 хв на прочитання14 годин тому