Ольга Шевченко4 хв на прочитання24 Вересня 2022, 20:05
Гіпертонія – розповсюджене захворювання, яке підточує здоров’я і забирає життя молодих українців. Через підвищений тиск страждає і літнє покоління, і зовсім молоді люди.
Окрім прийому медикаментів, пацієнтам із гіпертонією варто переглянути і свій раціон. Адже деякі харчі при цій недузі небажано вживати, а інші навпаки допоможуть унормувати стан гіпертоніків. Також існує кілька важливих аспектів харчування людей з підвищеним тиском.
По-перше, харчуватися слід у п’ять-шість прийомів.
По-друге, калорійність повинна бути певним чином розподілена. Так, 15 відсотків раціону повинно доводитися на білки, 55 відсотків — на вуглеводи, а 30 відсотків — жири. При цьому в останньому випадку слід обирати рослинні жири, а не тварини.
По-третє, кількість солі в раціоні людини з підвищеним тиском, повинна бути обмежена п’ятьма грамами. В ідеалі краще від неї відмовитися, оскільки вона затримує воду, підвищує набряклість і збільшує тиск.
По-четверте, необхідно пити достатньо води. Це важливо для будь-якої людини, але в першу чергу для гіпертоніка.
Існує ряд продуктів, здатних стабілізувати стан при підвищеному тиску:
- часник — один з найкращих натуральних засобів при підвищеному тиску. У складі цього овочу є антиоксиданти і необхідні речовини, щоб поліпшити стан. Тому його слід додавати в раціон щодня.
• Кориця — ця добавка буде корисна для гіпертоніків. Крім того, кориця допомагає знизити рівень цукру в крові і збільшити обмін речовин.
• Селера — з її допомогою можна зменшити артеріальний тиск. Можна вживати як сам овоч, так і сік із селери. В останньому випадку можна додати яблук, щоб смак був більш приємним.
• Цибуля — при серцево-судинних захворюваннях і підвищеному тиску без цього овоча просто не обійтися. В ідеалі його треба вживати в сирому вигляді, але головне, не смажений.
• Соєві боби — ці боби дозволять не тільки знизити тиск, але і контролювати цукор в крові.
• Каші — найкраще підійдуть пшенична, гречана і ячна.
• Хліб — ідеальним засобом є підсушений хліб грубого помелу. Корисно вживати хлібці і борошняні вироби не вищого сорту в засушеному вигляді.
• Морепродукти — ідеально підійдуть рибні страви, зокрема запечена риба. Але від солоних страв необхідно відмовитися, щоб не спровокувати зайві проблеми з тиском.
• Яйця — два рази на добу необхідно їсти курячі яйця у будь-якому вигляді, але бажано не смажити.
• Кисломолочні продукти — при підвищеному тиску можна їсти сир, сметану, кефір, ряжанку.
• Боби — в цьому продукті міститься величезна кількість живильних речовин, клітковини і інших важливих для організму компонентів. Зокрема, боби можуть зменшити кров’яний тиск та зміцнити серце.
• М’ясо — лише дієтичне м’ясо у відвареному вигляді (курка, індичка, яловичина). Можна також включити до раціону кролятину та телятину.
• Овочі — овочеві салати в різних видах із оливковою олією.
• Чорний шоколад — лише натуральний.
• Зелень і прянощі — шпинат, який сприяє стабілізації артеріального тиску; розмарин, який у народній медицині вважається незамінним помічником від підвищеного тиску.
• Ягоди і фрукти — найбільш корисні калина, журавлина і брусниця. Також можна їсти банани, так як в них багато заліза. Саме цей компонент сприяє приведенню артеріального тиску в норму.
• Горіхи і насіння — в них багато корисних компонентів, які дозволять знизити тиск.
• Мед — крім цієї добавки, дозволено їсти навіть джеми і варення.
Є ряд продуктів, які необхідно виключити з раціону людини, що страждає від проблем з тиском. Зокрема, при гіпертонії потрібно назавжди забути про наступні види:
• солоні продукти;
• гострі продукти;
• жирні страви;
• кава;
• здобні вироби;
• газовані напої;
• смажені страви.