Догори
Дати відгук

На українській антарктичній станції модернізують унікальну геомагнітну обсерваторію

Українська обсерваторія має найдовші ряди геомагнітних даних в Антарктиці.

1 хв на прочитання22 Грудня 2023, 09:14
Вивчення змін магнітного поля Землі Вивчення змін магнітного поля Землі
Поділитись:

На українській антарктичній станції "Академік Вернадський" модернізують обладнання геомагнітної обсерваторії "Аргентинські острови" (АІА).

Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр, передає Інтерфакс-Україна.

"Вимоги до геомагнітних обсерваторій постійно підвищуються, що потребує регулярного оновлення обладнання для отримання високоякісних, високодискретних та оперативних даних. Тому одним із завдань нинішньої сезонної експедиції на "Вернадському" є модернізація нашої обсерваторії. Науковець-геофізик Юрій Сумарук займатиметься: встановленням нової магнітоваріаційної станції та забезпеченням безперервної передачі даних із неї; встановленням нового промислового комп'ютера для безперебійної реєстрації даних із протонного магнітометра GSM-90; оновленням каналів передачі даних тощо", - йдеться в повідомленні.

Зазначено, що після модернізації геомагнітна обсерваторія "Аргентинські острови" буде єдиною в Антарктиці, що передаватиме надточні односекундні дані геомагнітних спостережень нового формату відповідно до вимог INTERMAGNET. Загалом же у 2022-2023 роках дані такого типу передавали не більше як 11 обсерваторій INTERMAGNET, тобто до 10%.

Як уточнили в НАНЦ, загалом Україна має п’ять геомагнітних обсерваторій - біля Києва, Львова, Одеси та в Антарктиці. В антарктичній обсерваторії науковці розпочали спостереження за змінами магнітного поля 1954 року: ще коли станція називалася "Фарадей" і належала Британії. Після її передачі Україні 1996 року такі спостереження продовжилися.

"Тож нині наша обсерваторія має найдовші ряди геомагнітних даних в Антарктиці. Це є надзвичайно цінним для науковців усієї планети, адже дає змогу відслідковувати зміни в магнітному полі протягом різних періодів," - зазначили в НАНЦ.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.