На Тузлівські лимани прилетіли рідкісні птахи

1 хв на прочитання23 Серпня 2024, 17:32
Фото: науковця Івана Русєва

На мілководді "Тузлівської Амазонії" помічені дуже рідкісні птахи — коровайки.

У кінці 2023 року у Національному природному парку "Тузлівські лимани" природним шляхом сформувалася потужна протока між Чорним морем та самими лиманами. Попри спеку літа-2024, вода поки має безпечні показники завдяки водообміну. Біля протоки, ширина якої майже 100 м, а глибина майже 3 метри, щоденно для харчування скупчуються тисячі птахів.

Серед традиційних для даної місцевості помітили дуже рідкісних — коровайок. Про це повідомив науковець Іван Русєв на своїй сторінці у Facebook.

Коровайка або блискучий ібіс – вимираючий вид тропічних водно-болотних птахів родини Ібісових і єдиний вид роду у фауні України. Нині це єдиний вид сімейства Ібісових, поширений як у східній, так і у західній півкулі. Місце їх зимівлі в Західній Африці – у внутрішній дельті річки Нігер в республіці Малі.

Тут на мілководді вони шукають поживу, протикаючи довгим і кривим, як шабля, дзьобом товстий шар мулу. У меню коровайок - рачки, молюски, водяні комахи, а також мальки риб. Дзьоб коровайки оснащений чутливими дотикальними рецепторами, що дає їм змогу безпомилково відшукати та схопити здобич.

Вид занесений до Червоної книги України, списків Бернської та Боннської Конвенцій, Угоди AEWA. Зустрічається в Європі, Азії та Африці.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: