На Рівненщині після вживання м'ясної консерви від ботулізму помер чоловік
Чоловіка госпіталізували з двобічною пневмонією.
74-річного мешканця села Бутове Вараського району спочатку лікували у стаціонарі інфекційного відділення, а потім у реанімації Зарічненської лікарні, повідомила лікарка-епідеміолог Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб Ольга Романчук.
«Він перебував на лікуванні у важкому стані із супутньою патологією з боку дихальної та серцево-судинної систем і характерними симптомами для ботулізму. Мав порушення зору, опущення повіки, загальну та м'язову слабкість, ускладнення дихання та ковтання, зміну голосу, нудоту», — коментує лікарка-епідеміолог.
Ольга Романчук зазначила, що чоловік заразився, з'ївши недоброякісну м'ясну консерву зі свинини домашнього приготування. Діагноз підтвердили в лабораторії особливо небезпечних інфекцій в обласному центрі контролю та профілактики хвороб.
У лікарню чоловік потрапив 28 серпня. Його спершу госпіталізували в інфекційне відділення. У нього були скарги як на двобічну пневмонію: температура, задишка, кашель, нудота. У хворого не підтвердився COVID, аналіз на який робили методом ПЛР. 31 серпня у нього почали наростати симптоми ботулізму, поставлений клінічний діагноз — «ботулізм». У той самий день був введений ботулінічний антитоксин.
Першого вересня чоловік помер від ботулізму. В обласному центрі контролю і профілактики хвороб уточнили, що на Рівненщині це перший зафіксований випадок ботулізму у 2021 році.
Довідково: Ботулізм — це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, у яких накопичилися ботулотоксини. Воно може призвести до тяжких наслідків. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування — м’яса, риби, рідше — овочів. Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувалися або зберігалися неналежним чином.
Важливо знати, як слід мити фрукти й овочі, щоб не підхопити дизентерію і сальмонельоз.