Догори
Дати відгук

На Рівненщині після вживання м'ясної консерви від ботулізму помер чоловік

Чоловіка госпіталізували з двобічною пневмонією.

2 хв на прочитання03 Вересня 2021, 21:11
Лікарня Лікарня
Поділитись:

74-річного мешканця села Бутове Вараського району спочатку лікували у стаціонарі інфекційного відділення, а потім у реанімації Зарічненської лікарні,   повідомила  лікарка-епідеміолог Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб Ольга Романчук.  

«Він перебував на лікуванні у важкому стані із супутньою патологією з боку дихальної та серцево-судинної систем і характерними симптомами для ботулізму. Мав порушення зору, опущення повіки, загальну та м'язову слабкість, ускладнення дихання та ковтання, зміну голосу, нудоту», — коментує лікарка-епідеміолог.

Ольга Романчук зазначила, що чоловік заразився, з'ївши недоброякісну м'ясну консерву зі свинини домашнього приготування. Діагноз підтвердили в лабораторії особливо небезпечних інфекцій в обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

У лікарню чоловік потрапив 28 серпня. Його спершу госпіталізували в інфекційне відділення. У нього були скарги як на двобічну пневмонію: температура, задишка, кашель, нудота. У хворого не підтвердився COVID, аналіз на який робили методом ПЛР. 31 серпня у нього почали наростати симптоми ботулізму, поставлений клінічний діагноз — «ботулізм». У той самий день був введений ботулінічний антитоксин.

Першого вересня чоловік помер від ботулізму. В обласному центрі контролю і профілактики хвороб уточнили, що на Рівненщині це перший зафіксований випадок ботулізму у 2021 році.

Довідково: Ботулізм — це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, у яких накопичилися ботулотоксини. Воно може призвести до тяжких наслідків. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування — м’яса, риби, рідше — овочів. Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувалися або зберігалися неналежним чином.

Важливо знати, як слід мити фрукти й овочі, щоб не підхопити дизентерію і сальмонельоз.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Закон «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
У ВР зареєстровано проект Закону «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
1 хв на прочитання5 хвилин тому
Салат із курячим філе
До Великоднього столу: соковитий салат із курячим філе
1 хв на прочитаннягодина тому
 Великодній кошик символізм продуктів які несуть на освячення
Що покласти у Великодній кошик та що краще лишити вдома: символізм продуктів, які несуть на освячення
4 хв на прочитаннягодина тому
 Європарламент схвалив нові правила екодизайну
Переробка та цифрові «паспорти продукції»: Європарламент схвалив нові правила екодизайну
2 хв на прочитання2 години тому
Україну накрили «піщані» дощі: чи несуть вони загрозу
1 хв на прочитання3 години тому
Просто та смачно: перевірений рецепт відмінних дерунів
1 хв на прочитання4 години тому
25 квітня - Всесвітній день пінгвінів
2 хв на прочитання5 годин тому
Суд повернув громаді Києва земельну ділянку біля Біличанського лісу, на якій розташована траса Київ-Ірпінь
1 хв на прочитання6 годин тому