Догори
Дати відгук

На Рівненщині після вживання м'ясної консерви від ботулізму помер чоловік

Чоловіка госпіталізували з двобічною пневмонією.

2 хв на прочитання03 Вересня 2021, 21:11
Лікарня Лікарня
Поділитись:

74-річного мешканця села Бутове Вараського району спочатку лікували у стаціонарі інфекційного відділення, а потім у реанімації Зарічненської лікарні,   повідомила  лікарка-епідеміолог Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб Ольга Романчук.  

«Він перебував на лікуванні у важкому стані із супутньою патологією з боку дихальної та серцево-судинної систем і характерними симптомами для ботулізму. Мав порушення зору, опущення повіки, загальну та м'язову слабкість, ускладнення дихання та ковтання, зміну голосу, нудоту», — коментує лікарка-епідеміолог.

Ольга Романчук зазначила, що чоловік заразився, з'ївши недоброякісну м'ясну консерву зі свинини домашнього приготування. Діагноз підтвердили в лабораторії особливо небезпечних інфекцій в обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

У лікарню чоловік потрапив 28 серпня. Його спершу госпіталізували в інфекційне відділення. У нього були скарги як на двобічну пневмонію: температура, задишка, кашель, нудота. У хворого не підтвердився COVID, аналіз на який робили методом ПЛР. 31 серпня у нього почали наростати симптоми ботулізму, поставлений клінічний діагноз — «ботулізм». У той самий день був введений ботулінічний антитоксин.

Першого вересня чоловік помер від ботулізму. В обласному центрі контролю і профілактики хвороб уточнили, що на Рівненщині це перший зафіксований випадок ботулізму у 2021 році.

Довідково: Ботулізм — це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, у яких накопичилися ботулотоксини. Воно може призвести до тяжких наслідків. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування — м’яса, риби, рідше — овочів. Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувалися або зберігалися неналежним чином.

Важливо знати, як слід мити фрукти й овочі, щоб не підхопити дизентерію і сальмонельоз.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Зображення згенеровано ШІ
Шашлик у томатному маринаді — можна готувати як на мангалі, так і в духовці чи на грилі
1 хв на прочитаннягодина тому
ФОТО: лінія електропередач / Укрінформ
Міненерго заохочує бізнес розвивати модель постачання електроенергії
1 хв на прочитаннягодина тому
Гріндавік. Зображення згенеровано ШІ
Вже всьоме за рік: вражаючі кадри виверження вулкана в Ісландії (ВІДЕО)
1 хв на прочитання2 години тому
ФОТО: ілюстративне
В Україна почала дешевшати морква: чого чекати на свята?
1 хв на прочитання3 години тому
Якщо залишилися зайві бетонні блоки: креативні ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання8 годин тому
Вигоріла площа Майорки, Менорки й Ібіци разом: лісові пожежі у 2023-му завдали найбільшої шкоди Європі
1 хв на прочитання9 годин тому
Критична ситуація з опалювальним сезоном у Кривому Розі, – Мінрозвитку
1 хв на прочитанняВчора
Італія допомагатиме Україні відновлювати енергетику та залучати інвестиції для відновлення економіки
2 хв на прочитанняВчора