Догори
Дати відгук

На Одещині понад 75 підприємств скидають стічні води у водойми

Переважна кількість очисних споруд були побудовані ще 70-80 роках минулого століття.

1 хв на прочитання15 Березня 2024, 10:30
Стічні води Забруднення води Водойми Стічні води Забруднення води Водойми
Поділитись:

Десятки мільйонів кубічних метрів недостатньо очищених стоків щорічно надходить до водойм Одещини, тому майже у всіх міст та населених пунктів з централізованою системою водовідведення виникають проблеми водовідведення та каналізування стічних вод.

Про це повідомляє Державна екологічна інспекція Південно-Західного округу.

Внаслідок недосконалої роботи систем водовідведення та експлуатації очисних споруд  комунальних та промислових підприємств, екологи спостерігають тенденцію до збільшення концентрації забруднюючих речовин у водних об’єктах.

Однією з головних причин такого становища є те, що переважна кількість очисних споруд та каналізація були побудовані ще 70-80 роках минулого століття.

На теперішній час очисні споруди морально та фізично застарілі та не відповідають сучасним вимогам. На території Одеської області працюють 5 станцій механічної очистки, 110 – біологічної очистки, 6 – фізико-хімічної очистки.

Приблизно половина з очисних споруд знаходиться у незадовільному стані. На теперішній час біологічне очищення здійснюється недостатньо, сталеві ділянки пошкоджені корозією, відстійники, пісковловлювачі замулені або напівзруйновані, фактично скид до водойм може здійснюватися без механічної та біологічної очистки. Але коштів на ремонт та належну експлуатацію споруд не вистачає.

У зазначеній ситуації в значній мірі несуть відповідальність підприємства, на балансі яких знаходяться каналізаційні мережі та споруди очистки - вони зобов’язані дотримуватись кількісних та якісних характеристик скинутих вод.

У разі встановлення фактів забруднення водних ресурсів, інспекцією будуть вжиті усі заходи реагування .

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Більше з GreenPost