На Львівщині реставрують розпис в одній із найстаріших дерев'яних церков (ФОТО)

2 хв на прочитання29 Серпня 2024, 19:37
Реставрація розпису в одній із найстаріших дерев'яних церков

На оновлення в обласному бюджеті передбачили понад 3 мільйони гривень

У селі Ісаї на Самбірщині триває реставрація давніх розписів Михайлівської церкви. На оновлення в обласному бюджеті передбачили 3 мільйони 200 тисяч гривень.

«Минулого року зображення в центральній частині цієї церкви навіть не проглядалися через щільні шари кіптяви та забруднень. Ми ще можемо бачити ці забруднення на «вітрилах» і в нижній частині, але роботи там ще тривають. Також бачимо наскільки вдалося все укріпити, видалити шари бруду, відкрити автентичну колористику. Виконуючи естетичну реінтеграцію малярства, ми керувались принципами наукової реставрації: тонували живопис задля збереження естетичної цілісності художнього твору та уникали відтворення та реконструкцій втрачених елементів стінопису», – повідомив художник-реставратор Олег Рішняк.

Цьогоріч до реставрації стінописів залучили кращих студентів-реставраторів Львівського державного коледжу декоративного і ужиткового мистецтва імені Івана Труша. 

«Важливо, щоб талановита молодь мала змогу практикуватися, відточувати свої вміння, навички; аби студенти знали, що таке реставрація великого сакрального об’єкта, розуміли наскільки це відповідально. Бо йдеться насамперед про формування нового покоління реставраторів», – зазначила директорка обласного департаменту архітектури та розвитку містобудування Олена Василько. 

Зазначимо, церква св. Михаїла в Ісаях датується 1663 роком. Попри давній вік, святиня зберегла свій автентичний вигляд. Її унікальні розписи датуються 19 століттям. Також тут збереглися ікони відомих художників Івана та Василя Чайок, створені у 1897 році.

У 2018 році храм набув статус аварійного об’єкта, тоді ж розпочали його порятунок. Упродовж 2018-2021 років реставрували дах і куполи храму. Департамент архітектури та містобудування ОВА, отримав дозвіл на проведення реставраційних робіт на пам’ятці у Міністерства культури та інформаційної політики України. Відтак, провели процедуру закупівлі на реставраційні роботи та визначили переможця торгів. 

 У 2023 році в обласному бюджеті передбачили 3,6 млн грн на реставрацію пам’ятки архітектури, ще 1 млн грн виділили на реставрацію стінопису цієї унікальної церкви.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: