Догори
Дати відгук

На Львівщині фермер вирощує кольорову «солодку картоплю»: від замовників немає відбою

З бататом почав експериментувати на 20 сотих.

2 хв на прочитання18 Грудня 2021, 19:00
Поділитись:

Мова йде про Івана Павліша, ветерана АТО/ООС, юриста та громадського активіста,  який наразі працює на землі.

« За текстурою, виглядом, смаком батат подібний на звичну для нас бульбу (його ще називають солодкою картоплею), однак має низку важливих відмінностей, — розповідає фермер. — Батат — солодший і м’якший, аж тане в роті. Містить меншу кількістю калорій та вуглеводів, більше вітаміну А, багато антиоксидантів, вітаміни С і В, є гарним джерелом калію і магнію. Якщо підсумувати — він смачний і корисний, а на його коренеплоди приємно дивитись», - розповів чоловік.

Окрім того, батат в Івана Павліша особливий, бо під час його вирощування фермер використовує лише природні добрива, родючий чорнозем.

Загалом аграрій обробляє майже 40 га землі, частина з якої — власна, приватизована, а частину взяв в оренду. Сіє переважно зернові.  

Торік зібрав перший урожай і вирішив реалізувати його за допомогою Інтернету. Зробив оголошення у Фейсбуці й за два дні отримав більше замовлень, аніж виростив батату.   З’ясував, що бататом цікавляться молоді батьки, які хочуть, щоб їхні діти харчувалися корисною їжею. За поживні властивості його полюбляють спортсмени, вегетаріанці, ті, хто надає перевагу здоровому харчуванню.

Найбільшу популярність мали сорти помаранчевого, фіолетового і кремового кольорів. Тому посадив саме їх. 

«Помаранчевий — топовий сорт у всьому світі. Він оптимально солодкий, ніжний за текстурою, його легко різати та готувати. Фіолетовий — не поступається за смаковими характеристиками, більш солодкий та насичений. Колір його яскравий. Кремовий — дуже схожий на картоплю, але солодший і корисніший», — розповідає фермер.

До слова, українське молоко — одне з найдорожчих в Європі.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Фото ілюстративне
В Україні з'явиться перший завод з виробництва картоплі фрі: інвестиції та імпортозаміщення
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото ілюстративне
Ринок свинини на роздоріжжі: ціни стабілізувалися, але можливий раптовий обвал
2 хв на прочитання5 годин тому
Фото: Business Evolution
На Тернопільщині відкрили нову птахоферму, що не створює неприємних запахів
1 хв на прочитання7 годин тому
Фото: Dandjapiary.com
Бджоли-запилювачі й експортні квоти: як підтримати бджільництво України і навіщо це робити
2 хв на прочитання18 годин тому
Без українського зерна польські термінали простоюють, а трейдери зазнають збитків
1 хв на прочитанняВчора
Масова загибель бджіл на Житомирщині через порушення правил обробки аграрних земель
2 хв на прочитанняВчора
АМЕУ пропонує скасувати заборону на перевалку добрив у портах Дунаю
1 хв на прочитання14 Серпня 2025
Чи буде олія по 100 гривень: як аномальна посуха впливає на врожай соняшнику
2 хв на прочитання14 Серпня 2025