Догори
Дати відгук

На Кіровоградщині завершують ліквідацію радіоактивного могильника (фото)

Про це розповіли в Держагентстві України з управління зоною відчуження

2 хв на прочитання24 Липня 2020, 23:25
Поділитись:

Завершується проєкт з вилучення "історичних" радіоактивних відходів з об’єкта "Цибулеве", який Україна реалізувала спільно з НАТО. Про це повідомляє в Facebook Держагентство України з управління зоною відчуження.

"За підтримки Трастового фонду НАТО завершується проєкт із вилучення радіоактивних відходів з об’єкта "Цибулеве", - йдеться у повідомленні.

Вказано, що могильник "історичних" радіоактивних відходів розташований на території військової частини Міністерства оборони України, в смт Цибулеве Кіровоградської області.

"Ліквідація могильника "історичних" радіоактивних відходів "Цибулеве" – це вже другий проєкт, який успішно реалізовується за підтримки нашого міжнародного партнера – НАТО. Сподіваємося, що проєкти посилення радіаційної безпеки, яка є важливою складовою екологічної безпеки України, будуть і в майбутньому знаходити необхідну підтримку", – сказав голова Держагентства України з управління зоною відчуження Сергій Калашник.

Зазначається, що у травні 2019 року відбулося підписання Контрактної угоди Агенцією НАТО з підтримки та постачання з переможцем відкритого міжнародного тендеру – ТОВ "НТ-Інжиніринг", яке було визначено виконавцем проєкту.

"За час реалізації проєкту виконавцем було проведено детальне обстеження могильника, розроблено та погоджено з Державною інспекцією ядерного регулювання України Технічне рішення по вилученню "історичних" РАВ та переміщенню їх на безпечне зберігання та захоронення. Також, було проведено необхідні підготовчі роботи на майданчику могильника та мобілізовано необхідні ресурси", - вказано у повідомленні.

Повідомляється, що після звільнення майданчика було проведене радіаційно-дозиметричне обстеження, і всі показники перебувають в межах фонових значень.

"Заплановано, що до 20 серпня буде завершено усі роботи із реабілітації майданчика на об’єкті "Цибулеве", - вказано у повідомленні.  

Тим часом, радіоактивні відходи потрапили до питної води на окупованому Донбасі.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко