Догори
Дати відгук

Минув рік як Україна стала частиною енергетичної системи Євросоюзу

Україна повністю інтегрується з європейським ринком, з усіма його перевагами та недоліками.

3 хв на прочитання16 Березня 2023, 13:33
Фото: Агрополіт Фото: Агрополіт
Поділитись:

Мова йде про приєднання України до європейської енергетичної системи ENTSO-E. Рік тому, 16 березня,  президент Володимир Зеленський написав у Twitter.

"Завершилось об’єднання української та європейської енергосистем. Тепер наша електроенергія тече в Європу, а європейська – в Україну. Дякую членам ЄС, особисто президентці Еврокомісії Урсулі фон дер Ляєн, єврокомісарці з питань енергетики Кадрі Сімсон і всім, завдяки кому у нас тепер єдина енергосистема", – написав він.

З часу приєднання перетікання електроенергії між Україною з одного боку та Білоруссю і РФ з іншого стало неможливим. Пкередбачалося, що українські виробники зможуть експортувати електроенергію за вищими цінами, ніж всередині країни, але імпорт також може виявитися дорожчим за внутрішні ціни.

Синхронізація з енергомережею континентальної Європи ENTSO-E планувалася протягом останніх 5 років як складова частина Угоди про асоціацію Україна – ЄС. Україна мала приєднатися до системи до кінця 2022 року. Ніхто не очікував, що 24 лютого, одночасно з початком ізольованої роботи об’єднаної енергетичної системи (ОЕС) України, розпочнеться війна.

Попри всі ризики та ускладнення, українська енергетична система витримала випробування. 

Відтак Україна звернулася до міністрів енергетики європейських країн щодо прискорення ухвалення рішення про приєднання української енергосистеми до європейської. Зрештою, Єврокомісія та об'єднання європейських електромереж погодилися розпочати процес екстреного приєднання України єдиної енергомережі ЄС.

У рамках підготовки до синхронізації з європейською енергомережею ENTSO-E Україна інвестувала в модернізацію енергосистеми понад 600 млн євро.

Генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко зазначив, що приєднання до об’єднаної енергосистеми континентальної Європи було життєво необхідним. Особливо в умовах повномасштабної російської агресії. Починаючи з 16 березня 2022 року Україна вже є повноцінним членом ЄС в енергетичному плані. Синхронізація нашим енергосистем стала фундаментом на якому будуватимуться подальші євроінтеграційні процеси.

Яку практичну користь Україні дало приєднання до ENTSO-E за минулий рік?

У ДТЕК назвали кілька головних моментів:

По-перше, Україна отримала змогу експортувати свою електроенергію до Європи. До жовтня 2022 року, поки в енергосистемі був профіцит електроенергії, Україна активно заробляла на експорті такі необхідні для економіки країни, яка воює, валютні кошти.

По-друге, Україна отримала свою енергетичну «подушку безпеки» – підстраховку на випадок перебоїв в українській енергосистемі. З початку січня 2023 розпочався імпорт європейської електроенергії. У періоди дефіциту електроенергії в Україні цей імпорт допомагав вирівняти ситуацію.

Україна для цього має значну технічну можливість, але існує певне обмеження з боку європейської сторони. Зараз технічна можливість імпорту складає 700 МВт в будь-яку пору доби. Але вона може бути і вдвічі більшою. Також існують проекти по відновленню міждержавних ліній 750 кВ між Україною і ЄС, реалізація яких дозволить підвищити технічні можливості передачі електроенергії до 5-6 ГВт.

Варто додати, що залежність України від російської та білоруської електрики до війни була мінімальною, - за весь 2021 рік, за даними "Укренерго", весь імпорт електрики становив 1,1% всього електроспоживання в країні, майже 70% імпорту припало на Білорусь, а 10% дала Росія.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
 Європейський Союз готується до прийняття Packaging and Packaging Regulation
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитання31 хвилину тому
Розваги на джипах квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом Міндовкілля про збереження природи
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитаннягодина тому
Рецепт смачного сніданку Як приготувати швидку страву
Рецепт смачного сніданку з лаваша : він точно здивує вас своєю простотою приготування
1 хв на прочитання2 години тому
Посадовці зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитання2 години тому
Збитки довкіллю внаслідок атаки по ДніпроГЕС становлять понад 140 млн гривень
1 хв на прочитання2 години тому
У Черкасах пересадили кістковий мозок пацієнту, донора для якого шукали 15 років і знайшли в США
3 хв на прочитання3 години тому
В Києві розкрили канал постачання наркотиків: вилучено кокаїну на $250 тисяч
1 хв на прочитання4 години тому
Як виростити гриби вдома: свіжі печериці на столі цілий рік
1 хв на прочитання4 години тому