Догори
Дати відгук

Милованов: Нова модель ринку землі – імітація

Вона знову відкидає Україну у розвитку

2 хв на прочитання30 Березня 2020, 04:38
Поділитись:

Екс-міністр економіки Тимофій Милованов розкритикував модель ринку землі, запропоновану у новій редакції законопроєкту про обіг земель сільськогосподарського призначення. Про це він написав у Facebook.

За словами експерта, у земельній сфері сьогодні існують такі проблеми:

  1. Тіньовий ринок землі існує.
  2. Люди, які працюють на землі, не захищені від рейдерства.
  3. Велика частина землі обробляється в темну і податки не платяться.
  4. Землю не можна використовувати як заставу, що не дає можливості отримувати довше і дешевше фінансування.
  5. Державна земля розкрадається (приблизно половину земель державних підприємств було виведено з державної власності за період мораторію на продаж землі).

На думку Милованова, запропоновані зміни до законопроєкту не вирішують жодну з цих проблем.

«Агрохолдинги продовжують зростати, люди не отримують справедливу вартість за свою землю, громади не до отримують податки, буде менше інвестицій ніж могло бути, а можливість схем безкоштовної приватизації держ землі продовжить існувати. Зміна формату ринку землі знов відкидає Україну у розвитку як мінімум на кілька років», - стверджує він.

Зміни до законопроєкту про ринок землі, про які говорить Милованов, були запропоновані депутатами від монобільшості «Слуги народу». Згідно з ними, протягом перших двох років існування ринку землі можна буде купити не більше 100 га землі в одні руки. З 2023 року це обмеження становитиме 10 тис. га. Крім цього, у перші два роки землю зможуть купувати лише фізичні особи, а державна земля не продаватиметься.

Очікується, що депутати голосуватимуть за ці норми і в цілому за законопроєкт уже 30 березня.

Нагадаємо, Милованов також розкритикував скорочення видатків на реформування земельної галузі. На його думку, це свідчить, що земельної реформи не буде.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.