Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Мужні і тендітні водночас: чоловіки також потерпають від деструктивних дій партнерок

Мужні і тендітні водночас: чоловіки також потерпають від деструктивних дій партнерок

Свято-фейк: 22 жовтня – Міжнародний день захисту чоловічої нервової системи від насильницьких дій з боку жінки.

3 хв на прочитання14 годин тому
ФОТО: ілюстративне, згенероване ШІ ФОТО: ілюстративне, згенероване ШІ
Поділитись:

Міжнародний день захисту чоловічої нервової системи від насильницьких дій з боку жінки. Звучить як серйозний захід, та наразі це просто жіноча ініціатива, яка набула популярності у Всесвітній павутині.

Це неофіційне свято, яке здебільшого поширюється через соціальні мережі і є своєрідним жартом. Вперше його почали відзначати 22 жовтня 2017 року. Ідея цього свята полягає в іронічній формі привернення уваги до теми психологічного навантаження у стосунках, особливо через домашні ситуації та стереотипи про «моралі» жінок, які, за легендою, змусили чоловіків «вигадати» таку подію.

Та хоч і звучить незвично, цей день з неофіційним статусом покликаний звернути увагу суспільства на проблеми, з якими стикаються чоловіки у відносинах. Він наголошує на необхідності рівноправних стосунків і важливість визнання того, що насильство у стосунках може бути двостороннім явищем. Відзначають його як символ підтримки та поваги до емоційного благополуччя чоловіків.

Часто соціальні стереотипи змушують чоловіків мовчати про свої проблеми у стосунках, що стосується і випадків емоційного або психологічного насильства. Суспільство зазвичай сприймає чоловіків як сильних, незалежних і неспроможних відчувати страх чи біль. Такі упередження призводять до того, що чоловіки рідко звертаються за допомогою або навіть визнають, що стали жертвами насильства з боку жінок. Цей день — це можливість показати, що емоційне та психологічне благополуччя чоловіків не менш важливе, ніж жінок.

Згідно з дослідженням експертів ООН, приблизно 20-25% чоловіків зазнають різних форм психологічного насильства у стосунках. Воно може включати образи, маніпуляції, спроби контролювати поведінку партнера або ізоляцію від друзів і родини. Нерідко чоловіки стикаються і з фізичним насильством, хоча вони, як правило, вважають за краще не говорити про це через страх висміювання.

Проблема насильства проти чоловіків у стосунках вимагає особливої уваги, оскільки багато державних і громадських організацій зосереджують свою діяльність лише на допомозі жінкам, які зазнають насильства. Це створює перекос у суспільстві та ігнорує реальні потреби чоловіків, що опинилися в подібних ситуаціях. У світі вже існують організації, які спеціалізуються на допомозі чоловікам, однак вони часто залишаються в тіні, і їхня діяльність мало розголошується.

Тож, попри весь іронізм, Міжнародний день захисту чоловічої нервової системи від насильницьких дій з боку жінки є кроком до того, щоб змінити уявлення суспільства про відносини між чоловіками та жінками. Цей день також допомагає розвивати поняття емоційної рівноваги, рівноправності та підтримки в стосунках. Адже емоційне здоров’я всіх учасників відносин є ключем до створення гармонійних сімей та спільнот.

Важливо також розуміти, що підтримка і взаєморозуміння є основою будь-яких здорових стосунків. Відзначення цього дня допомагає збільшити обізнаність про проблему та розширити можливості для чоловіків, які потребують допомоги. Кожен має право на повагу та спокій, незалежно від статі. Тому цей день є важливим кроком до побудови більш рівноправного суспільства, де кожен може відчувати себе в безпеці.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.