Догори
Дати відгук

МОЗ визнає: карантин в Україні введено з порушенням закону

Наскільки законний карантин в Україні – вирішуватиме суд.

1 хв на прочитання30 Квітня 2020, 13:15
pixabay pixabay
Поділитись:

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко не звертався до Кабміну з поданням про встановлення карантину. Про це повідомило Міністерство охорони здоров'я  у відповіді на запит юриста Дмитра Бузанова.

Щоправда, Віктор Ляшко мав би ініціювати запровадження карантину зверненням не безпосередньо до Кабміну, а до МОЗ, а вже МОЗ мав подбати про подальший рух справи.

Так, стаття 29 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» передбачає, що питання про встановлення карантину порушує перед Кабінетом Міністрів України центральний орган виконавчої влади, який забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я, за поданням головного державного санітарного лікаря України. Слід зауважити, що Віктора Ляшка було призначено на посаду головного санітарного лікаря одночасно з рішенням Кабміну ввести карантин – 11 березня, тому зробити подання він просто технічно не міг.

Наскільки законний карантин в Україні – вирішуватиме суд.

Нагадаємо,  в Україні карантин був введений 12 березня у  рамках протидії коронавірусу SARS-CoV-2.  Відповідне рішення прийнято на засіданні Кабміну 11 березня. Згодом, Урядом був запроваджений   режим надзвичайної ситуації та продовження карантину на всій території України на 30 днів, до 24 квітня 2020 року. 

 22 квітня стало відомо, що Уряд продовжує карантин до 11 травня 2020 року.  Після 12 травня в країні можуть ввести "адаптивний карантин".

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.