Білоруський лікар Андрій Біловешкін, к. м. н., автор і ведучий навчальних семінарів із ресурсів здоров'я, розповів, що якщо людина їсть мало овочів, то взимку і навіть у багатьох улітку обличчя буде «нездорово» блідим.
«Як відомо, колір шкіри визначається переважно трьома пігментами: гемоглобіном, меланіном і каротиноїди (виключаючи інші, рідкісні або патологічні пігменти). Каротиноїди одні з моїх улюблених з'єднань. Це досить різноманітний клас сполук, до яких належать каротиноїди бета-каротин, лікопін, альфа-каротин і ксантофіл, такі як лютеїн і зеаксантин. Нас сьогодні буде цікавити їхня здатність до фотозахисту. Це важливо, тому що фотостаріння шкіри — важлива проблема, плюс каротиноїди — це жиророзчинні сполуки, тому вони добре працюють як в шкірі, так і в жировій тканині, а крім цього — в головному мозку», — розповідає лікар.
Андрій Біловешкін нагадує, що, згідно з дослідженнями, дієтичне споживання будь-якого доступного джерела каротиноїдів помітно знижує пошкодження клітинних мембран, а також цілісність клітин і тканин від ультрафіолету і не тільки.
«Зрозуміло, якщо такий фізичний механізм не спрацював, то каротиноїди можуть просто приймати удар на себе, окислюючись», — пояснює він.
Огляд досліджень підтверджує, що люди, які вживають достатньо фруктів і овочів, багатих каротиноїдами, мають менше патологій шкіри і їхня шкіра під дією ультрафіолету повільніше старіє. Так, помірна доза бета-каротину знижує реакцію шкіри на дію ультрафіолету. Лікар розповідає, що в одному дослідженні порівнювали дію томатного соку, екстракту томата і синтетичного лікопену. Максимум умісту їх у шкірі спостерігався через 12 тижнів (пов'язано зі швидкістю відновлення шкіри й акумуляції лікопену). При цьому екстракт томата на 48 % збільшив фотозахаст, а ось добавка лікопену — 25%.
«Ось очевидна користь цільних овочів. Звичайно, лікопену там і там було однаково, але в овочах є й інші фотопротектори, такі як фітофлуен, фітоен тощо», — говорить лікар.
Андрій Біловешкін підкреслює: нездорова блідість шкіри — ознака того, що ви їсте мало овочів.
«Більше різних, як яскравих, так і зелених овочів. Так, всього три помідори забезпечать вам потребу в лікопіні», — рекомендує лікар.
Він також нагадує, що термообробка покращує всмоктування каротиноїдів, також як і подрібнення продуктів, додавання жиру.
«Не тільки яскраві (жовті, червоні) овочі, але і темно-зелені містити багато каротиноїдів, просто вони маскуються зеленим хлорофілом. Так, шпинат і капуста Кале — чемпіони за вмістом лютеїну», — додає лікар.
Отже, каротиноїди — важлива частина здорового харчування, узагальнює Андрій Біловешкін.
Також ми розповідали, чи потрібно вживати БАДи, якщо хочеш жити довго і здорово: радить нутриціолог.