Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Молода і загадкова: «Вебб» показав Крабоподібну туманність у новому світлі (ФОТО, ВІДЕО)

Молода і загадкова: «Вебб» показав Крабоподібну туманність у новому світлі (ФОТО, ВІДЕО)

Це один із найкраще вивчених залишків наднової, та питання її походження досі залишається відкритим.

4 хв на прочитання03 Листопада 2023, 01:21
Крабоподібна туманність Крабоподібна туманність
Поділитись:

Незважаючи на те, що Крабоподібна туманність є одним із найкраще вивчених залишків наднової, питання про її прародителя та природу вибуху, який її створив, досі залишаються без відповіді. Космічний телескоп «Джеймс Вебб» дозволив детальніше вивчити цю туманність, що з'явилася близько тисячі років тому, повідомляє сайт проекту. Раніше об'єкт уже знімав телескоп «Хаббл».

Космічний телескоп NASA/ESA/CSA Джеймса Вебба шукає будь-які підказки, які залишаються в залишках наднової. Інфрачервона чутливість «Вебба» та просторова роздільна здатність пропонують астрономам більш повне розуміння сцени, що все ще розширюється

Космічний телескоп NASA/ESA/CSA Джеймса Вебба спостерігав Крабоподібну туманність, залишок наднової, розташований на відстані 6500 світлових років від нас у сузір’ї Тельця. Оскільки ця енергетична подія була зареєстрована в 1054 році нашої ери астрономами XI століття, Крабоподібна туманність продовжує привертати увагу — науковці проводять додаткові дослідження, намагаючись зрозуміти умови, поведінку та наслідки наднових, уважно вивчаючи цей відносно близький приклад.

Завдяки NIRCam (камері ближнього інфрачервоного діапазону) і MIRI (інструменту середнього інфрачервоного діапазону) Вебб у пошуках відповідей про походження Крабоподібної туманності відкриває нові деталі, зокрема першу повну карту розподілу пилу.

На перший погляд, загальна форма туманності нагадує оптичне зображення 2005 року, зроблене космічним телескопом «Хаббл» NASA/ESA. В інфрачервоному спостереженні «Вебба» чітка, схожа на клітку структура з пухнастих газоподібних ниток показана червоним і помаранчевим кольором. Однак у центральних регіонах випромінювання пилу (жовто-білого та зеленого) нанесено «Веббом» уперше.

Крабоподібна туманність | Фото | Вебб
Крабоподібна туманність, сфотографована «Хабблом»

Додаткові аспекти внутрішньої роботи Крабоподібної туманності стають помітнішими та більш детальними в інфрачервоному світлі, яке зафіксував «Вебб». Зокрема «Вебб» виділяє те, що відомо як синхротронне випромінювання — випромінювання, створене зарядженими частинками, такими як електрони, що рухаються навколо ліній магнітного поля з релятивістською швидкістю. Випромінювання виглядає тут у вигляді молочно-димового матеріалу, що проходить у більшій частині внутрішньої частини Крабоподібної туманності.

Ця особливість є продуктом пульсара туманності, нейтронної зірки, що швидко обертається. Сильні магнітні поля пульсара прискорюють частинки до надзвичайно високих швидкостей і змушують їх випромінювати радіацію, коли вони обертаються навколо силових ліній магнітного поля. Незважаючи на те, що випромінювання випромінюється по всьому електромагнітному спектру, синхротронне випромінювання стає особливо яскравим в інфрачервоному діапазоні за допомогою приладу Webb NIRCam.

Аби знайти серце пульсара Крабоподібної туманності, потрібно обвести пучки, які слідують за круговою брижами в середині, до яскравої білої цятки в центрі. Далі від ядра йдуть тонкі білі стрічки випромінювання. Вигнуті пучки тісно згруповані разом, окреслюючи структуру магнітних полів пульсара, які формують туманність.

У центрі ліворуч і праворуч білий матеріал різко вигинається всередину від країв ниткоподібної пилової клітини та йде до місця розташування нейтронної зірки, ніби перетин туманності затиснутий. Це різке зменшення може бути спричинене обмеженням розширення вітру наднової смугою щільного газу.

Вітер, створюваний серцем пульсара, продовжує швидко штовхати газову та пилову оболонку назовні. Нитки мають тенденцію бути довшими до верхньої правої сторони туманності — у напрямку руху пульсара, не обмеженого газовим поясом. Усередині залишків жовто-білі та зелені плямисті нитки утворюють великі петлеподібні структури, які представляють області з частинками пилу.

Пошуки відповідей про минуле Крабоподібної туманності тривають, оскільки астрономи далі аналізують дані «Вебба» та переглядають попередні спостереження за туманністю, зроблені іншими телескопами. Науковці отримають новіші дані «Хаббла» для перегляду протягом наступного року, отримані телескопом із зображенням залишку наднової. Це стане першим поглядом «Хаббла» на Крабоподібну туманність за понад 20 років і дозволить астрономам точніше порівняти результати «Вебба» та «Хаббла».

Нагадаємо, «Вебб» є найбільшим і найпотужнішим телескопом, який будь-коли запускався в космос. Згідно з міжнародною угодою про співпрацю, ESA надало послугу запуску телескопа за допомогою ракети-носія Ariane 5. Співпрацюючи з партнерами, ESA відповідало за розробку та кваліфікацію адаптацій Ariane 5 для місії Webb і за закупівлю послуг запуску Arianespace. ESA також надала спектрограф NIRSpec і 50 % приладу середнього інфрачервоного діапазону MIRI, який був розроблений і створений консорціумом європейських інститутів, що фінансуються національною державою (Європейський консорціум MIRI) у партнерстві з JPL та Університетом Аризони.

Також ми писали, що вдягнулися на Геловін: NASA показало моторошне «обличчя» Юпітера та Сонце-«гарбуз» (ФОТО).

 

 

 

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.