Догори
Дати відгук

Модуль «Одіссей» достроково завершить свою місію на Місяці

На орбіті навколо Місяця й на поверхні супутника апарат все ж встиг провести деякий час.

2 хв на прочитання28 Лютого 2024, 19:33
Знімок поверхні Місяця, який зробив модуль за 35 секунд до посадки. Фото: Intuitive Machines Знімок поверхні Місяця, який зробив модуль за 35 секунд до посадки. Фото: Intuitive Machines
Поділитись:

Американський модуль «Одіссей», який приземлився на Місяці всього чотири дні тому, завершує свою місію раніше запланованого терміну.

Передбачалося, що він мав функціонувати ще протягом тижня. Проте через те, що під час посадки модуль нахилився із боку, сонячні панелі не отримують достатньо сонячного світла. Цю інформацію опублікувало видання Space.com.

Перші дані, які отримали від «Одіссея» при його посадці свідчили, що хоч він і впав боком через те, що перечепився при посадці, сонячні панелі на його борту отримують достатньо енергії. Однак, ввечері 26 лютого компанія Intuitive Machines, яка розробила модуль, повідомила, що «Одіссей» зможе пропрацювати щонайбільше до ранку 27 лютого — його триматимуть увімкненим доти, поки світло потраплятиме на сонячні панелі.

Утім, на орбіті навколо Місяця й на поверхні супутника апарат все ж встиг провести деякий час. Завдяки цьому інструмент Hazard Relative Navigation на його борту зміг виявити дев'ять безпечних місць для посадки у регіоні південного полюса Місяця — області, куди планують відправити астронавтів за програмою «Артеміда».

Сам же «Одіссей» сів на 1,5 кілометра далі від своєї цілі — кратера Малаперт, що знаходиться на відстані 300 кілометрів від полюса. Але і звідти він зміг відправити фото поверхні Місяця, а сам модуль також сфотографувала з навколомісячної орбіти станція LRO. Intuitive Machines відзначають, що вони однаково досягли своєї цілі — посадили апарат на Місяць, що допоможе спланувати запуски їхніх наступних модулів, подібних «Одіссею».

Більше новин читайте на GreenPost.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Більше з GreenPost