Міжнародний день жестових мов: спробуй "сказати" дякую

2 хв на прочитання7 годин тому
Міжнародний день жестових мов

23 - 29 вересня триватиме тиждень жестової мови в рамках відзначення Міжнародного тижденя глухих людей 2024.

23 вересня відзначається Міжнародний день жестоких мов, покликаний підкреслити їх значення для мільйонів людей із порушенням слуху. Ця пам'ятна дата була проголошена Генеральною Асамблеєю ООН у грудні 2017 року.

Ініціатором резолюції 72/161 виступила Всесвітня федерація глухих. За її даними, у світі проживає понад 70 мільйонів глухих людей, для яких жорстка мова є основним засобом спілкування з оточуванням. Сьогодні існує близько 300 жестових мов, а також міжнародна мова жестів. Світова спільнота визнає жестові мови повноправними природними мовами.

23 - 29 вересня триватиме тиждень жестової мови в рамках відзначення Міжнародного тижня глухих людей 2024.

Збереження жестоких мов є одним із головних умов реалізації прав людей із порушеннями слуху, і це є пріоритетом діяльності Всесвітньої федерації глухих. Резолюція Генеральної Асамблеї ООН 2017 року підтверджує важливість раннього доступу до жорсткої мови та послуг цієї мови, виключно з якісною освітою. Крім того, документ визначає значення жорстких мов як частини мовного і культурного розмаїття. 

Одним із головних пріоритетів нашої держави є створення доступного мовного середовища для людей із порушенням слуху в усіх сферах суспільного життя. Громадяни України з порушенням слуху повинні мати можливість отримувати будь-яку інформацію та послуги українською жестовою мовою.

Статус української жестової мови та права жестомовни хосіб, є одним із ключових завдань цього закону.

Як сказати дякую мовою жестів?

Це можна сказати одним лише засобом роботи лицьового м'яза.

Наприклад, сказати "дякую" українською жестовою мовою можна, торкнувшись правим кулаком до підборіддя, а потім до скроні.

У цей день варто приділити увагу користувачам жестових мов, адже жестова мова – це про повагу до всіх і про рівні можливості. Люди з порушенням слуху або мовлення в українському суспільстві часто потерпають від нетактовності чи прямих образ, тому для них надзвичайно важливо відчувати підтримку і доброзичливе ставлення. 

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: