Догори
Дати відгук

Місяць змінив колір на рожевий: астрофізики пояснюють, у чому річ

Не слід шукати містичних чи релігійних версій цього явища.

1 хв на прочитання07 Квітня 2023, 08:25
Рожевий супермісяць у квітні 2020 року. Штат Вірджинія (США). Фото: Reuters Рожевий супермісяць у квітні 2020 року. Штат Вірджинія (США). Фото: Reuters
Поділитись:

Останнім часом може здатися, що Місяць набув незвичного рожевого відтінку, проте цей візуальний ефект пояснюється лише атмосферними особливостями, говорять астрофізики.

За словами науковців, те, що зараз можна спостерігати Місяць рожевого кольору, є просто результатом атмосферних явищ у природі.

«Рожевий колір Місяця пов'язаний із атмосферними ефектами. Червоний колір променів проходить атмосферу практично безперешкодно, от і виходить ефект рожевого Місяця», - пояснили астрофізики.

Вони закликали не шукати містичних чи релігійних версій цього явища. Крім того, його не потрібно плутати з так званим червоним місяцем, коли буває місячне затемнення і супутник Землі бачиться в кривавому кольорі. Тоді говорять про те, що зійшов «кривавий Місяць».

«Місячного затемнення наразі немає і найближчим часом не прогнозується. Але незвичайність явища в тому, що рожевий ефект практично такий самий, як за місячного затемнення», — кажуть науковці.

До речі, небесне тіло може набувати й інших відтінків — усе залежить від умов.

«Коли Місяць високо над горизонтом, у зеніті, він зазвичай холодного блакитного кольору, коли низько — він рожевого кольору. Під час морозної погоди можна спостерігати дуже рідкісне явище — гало. Тоді Місяць біло-блакитний», — сказали науковці, уточнивши, що іноді Місяць може з землі здаватися жовтуватим.

Також ми наводили дати сильних магнітних бур у квітні: готуємося рятувати організм.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.