Догори
Дати відгук

Мінекономіки: маємо врятувати аграріїв, чиї посіви постраждали через посуху

За словами заступника міністра, є декілька шляхів вирішення питання втрат врожаю

1 хв на прочитання15 Травня 2020, 12:40
pixabay pixabay
Поділитись:

Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства готує допомогу для аграріїв, чиї посіви постраждали через посуху.  Особливо це стосується фермерських господарств Одещини, де втрати від посухи є найбільшими.

Про це повідомив заступник міністра Тарас Висоцький на своїй сторінці у Facebook.

"Цього року очікуємо 65-68 млн т зернових. Сприятлива погода в останні дні вплинула на покращення показників урожайності. За попередніми оцінками, заактовано 30,5% втрат озимих культур в Одеській області, проте важливо, що це не вплине на загальну ситуацію по Україні. Загальні втрати до сукупної виручки по всій Україні складають до 2%", - зауважив Висоцький

За словами заступника міністра, є декілька шляхів вирішення питання втрат врожаю. В тому числі, компенсація відсотків по кредитам, списання посівів, внаслідок якого не буде нараховуватися ПДВ на цю операцію, дотація виробникам сільськогосподарської продукції на одиницю оброблюваних площ, що були втрачені внаслідок погодних умов.

Також мова йде про можливість виділення субвенції місцевим бюджетам,  розвиток зрошення, зокрема, питання тарифів та компенсації електроенергії, розвиток виноградарства.

Додамо, Уряд розглядає можливість виділення аграріям разової фінансової допомоги за втрачені посіви. Вирішувати це питання будуть на наступному тижні. 

Нагадаємо, фермери заявили, що такої посухи на Одещині не було з часів голодного 1947 року. Вперше в Україні зафіксовано самогубство через втрату врожаю: одеський фермер наклав на себе руки. 

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро