Догори
Дати відгук

Фермери: такої посухи на Одещині не було з часів голодного 1947 року

Агропідприємствам Бесарабії загрожує банкрутство, а бюджету — значна недостача коштів.

2 хв на прочитання14 Травня 2020, 09:27
Фото: facebook Максима Куцого Фото: facebook Максима Куцого
Поділитись:

Одеська область перебуває на грані ще однієї критичної та дуже небезпечної ситуації - загибелі півмільйона гектарів озимих через посуху. Це більше 50% від усіх посівів в регіоні. Про це повідомив голова ОДА Максим Куций у Facebook.

"Фермери кажуть, що такої посухи на Одещині не було з часів голодного 1947 року.  Агропідприємствам Бесарабії загрожує банкрутство, а бюджету - значна нестача коштів", - зазначив Куций.

За словами очільника ОДА, торік на Одещині зібрали 3,7 млн тонн зернових, цьогоріч, за прогнозами фахівців, зможемо вийти лише на 1,2 млн тонн. 

"Домогосподарства вже другий рік потерпають від засухи - можуть втратити до 2 млрд грн. Завдання №1 - не допустити банкрутства низки агропідприємств, скоординувати зусилля з фермерами та гарантувати продовольчу безпеку регіону", - зазначив чиновник. 

Голова ОДА  зауважив, що наразі ситуація з АПК настільки критична, що  вже направлено декілька звернень до Уряду, адже без допомоги держави не обійтися.

Крім того, ОДА звернулась до банківських установ, аби ті відтермінували погашення кредитів або надали пільгові умови для сільгоспвиробників, які постраждали від посухи.

"Збираємо пропозиції для технічного вирішення проблеми. Здолати катастрофічні наслідки посухи буде складно, але можливо при співпраці фермерів, науковців та держави", - підсумував очільник ОДА.

Відомо, фермер із села Шевченкове, що на півдні Одеської області, заподіяв собі смерть після того, як втратив весь урожай.

В той же час, не дивлячись на посухи і заморозки, експерти все ж прогнозують Україні рекордний врожай зернових.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost