Догори
Дати відгук

Міндовкілля продовжує серію публікацій про поширені у світі порушення у сфері управління відходами

Сьогодні говоримо про fly-tipping, хто такі “сміттєві” детективи і як вони працюють у світі.

2 хв на прочитання27 Червня 2024, 18:30
Публікації про поширені у світі порушення у сфері управління відходами Публікації про поширені у світі порушення у сфері управління відходами
Поділитись:

Міндовкілля продовжує серію публікацій про поширені у світі порушення у сфері управління відходами та досвід країн з протидії таким злочинам.

Сьогодні говоримо про fly-tipping, хто такі “сміттєві” детективи і як вони працюють у світі.

Fly-tipping – незаконне викидання відходів у непризначених для цього місцях, таких як дороги, парки, ліси, водойми та інші громадські або приватні території. Це серйозна проблема, яка завдає шкоди довкіллю, здоров’ю людей та призводить до значних витрат на очищення територій. 

У боротьбі з незаконним викиданням відходів країни застосовують різноманітні методи виявлення порушників. Наразі розглянемо досвід Великобританії.

Практичні британці вирішили - краще витрачати кошти на виявлення порушників, ніж прибирати за ними території. І розгорнули потужну комплексну програму. Для початку створили законодавчу базу. У 1990 році прийняли Закон про охорону навколишнього середовища, який надає місцевим органам влади повноваження розслідувати випадки fly-tipping. Порушникам загрожували великі штрафи, ув'язнення або інші санкції. 

У 2014 році прийняли Закон про антигромадську поведінку, злочини та поліцейську діяльність. Цим документом розширили можливості місцевих органів щодо вжиття заходів проти осіб, які займаються fly-tipping -  від накладення штрафів на місці до конфіскації транспортних засобів. У результаті, кількість випадків незаконного викидання сміття у Великобританії зменшилася мінімум на 10-15%.

В місцях, де часто трапляється fly-tipping, встановлюють камери. Це допомагає ідентифікувати порушників. Камери обладнані системами розпізнавання автомобільних номерів. Записи використовують як доказ для притягнення до відповідальності. Для моніторингу важкодоступних або віддалених територій, де часто незаконно скидають відходи, також використовуються дрони.

Місцеві ради закликають громадян повідомляти про порушення. У Великобританії для цього існує спеціальна гаряча лінія Crimestoppers. Функціонують мобільні додатки та вебсайти. Це дозволяє оперативно реагувати на інциденти та збирати дані для подальшого розслідування.

Спеціальна екологічна інспекція проводить аналіз відходів для виявлення особистих даних або інших доказів, які можуть допомогти знайти винних. Це можуть бути квитанції, чеки з магазинів, записки тощо. 

Штрафи за fly-tipping у Великобританії можуть сягати до £50,000. Крім того, порушник може бути засуджений до позбавлення волі до п'яти років.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.