Догори
Дати відгук

Мікрозелень в будинку – шість простих способів вирощування

Оздоровити себе можна і не купуючи мікрозелень у магазинах.

4 хв на прочитання28 Квітня 2022, 13:45
Поділитись:

 Мікрозелень – це їстівні маленькі молоді рослини, проростки у вигляді справжнього листя, яке містить рекордні кількості поживних та мінеральних речовин. Цей тип салатної зелені можна вирощувати практично із будь-якої культури будь-якого сорту.

Як рпозповів Alexei Soroka - Garden Services, по суті, мікрозелень - це не нові сорти рослин, а лише оригінальний спосіб їхнього вирощування. У багатьох супермаркетах вже давно можна зустріти лотки із мікрозеленню. Проте ціни на цей корисний продукт кусаються. Оздоровити себе можна і не купуючи мікрозелень у магазинах, адже її легко виростити вдома самостійно.

ПЕРЕВАГИ ВИРОЩУВАННЯ МІКРОЗЕЛЕННІ У ДОМАШНІХ УМОВАХ

Мікрозелень зручно вирощувати за будь-яких умов – від спеціальних плантацій до невеликого кута на власному підвіконні. Вирощуванням можна займатися цілий рік. Через те, що мікрозелень має невеликі розміри, вона займає мало місця. За один рік можна отримати до 30 урожаїв, тому що врожай можна знімати кожні 10 днів.

ЩО ВИБРАТИ:

ПРОСТІ СПОСОБИ ВИРОЩУВАННЯ

1. Знадобиться широка ємність. У ній не потрібно робити отвори. Після цього замочіть насіння. Термін замочування зазвичай залежить від культури (читайте на упаковці). У ємність насипте звичайну садову землю або візьміть грунт для розсади, шар повинен бути не більше 4 см. Розкладіть на поверхню насіння і змочивши їх за допомогою пульверизатора, акуратно присипте землею. Також ємність зверху накривається кришкою. Добре підійдуть для цього: харчова плівка, пакет, скло, пластикова кришка, банка. Контейнер поставте на підвіконня, що добре освітлюється. Коли з'являться паростки, настане час для зняття укриття. Мікрозелень потрібно обприскувати з пульверизатора до трьох разів на день. Крім того, наші подальші дії залежать від культури, що вирощується. Наприклад, ми чекаємо появи сім'ядольних листків і зрізаємо їх або даємо відрости 1-2 справжнім листям. Після цього мікрозелень рекомендується вживати в їжу. Враховуйте, що готова зелень може зберігатись у холодильнику тиждень.

2. Для цього способу вирощування нам знадобиться папір. Можна використовувати звичайні рушники з паперу, які є на кожній кухні. Також підійде туалетний папір. Помістіть папір на дно лотка, який попередньо необхідно рясно змочити, при цьому насіння в жодному разі не повинно плавати у воді. Також не забуваємо накрити зверху прозорим укриттям і виставити лоток на підвіконня, що добре освітлюється. Приберіть укриття, коли з'являться сходи, і слідкуйте за тим, щоб папір залишався вологим. Як і в попередньому способі, зелень обприскуємо до 2-3 разів на день.

3. Підійде для тих, хто має вдома зайву вату або ватяні диски. Останні зручніше. Візьміть ємність і покладіть у неї ватяні диски в один ряд (або вату тонким шаром). Зволожіть їх, далі зверху викладіть насіння, яке ви попередньо замочили. Потрібно влаштувати невеликий парник, тому зверху вкрийте мікрозелень прозорою плівкою до того моменту, коли з'являться сходи. А далі не забувайте позбутися парника і обприскуйте сіянці за допомогою пульверизатора, щоб вата не встигала висохнути.

4. Марлю та неткані серветки теж добре використовувати для вирощування. Для цього марлю складають у кілька шарів, далі – зволожують та викладають насіння мікрозелені. Використовуйте звичайний догляд, постійно підтримуючи вологість. Після того, як зелень досить виросте, її можна витягувати разом з корінням, яке, до речі, має відмінну харчову цінність.

5. Мікрозелень нескладно виростити навіть у звичайній харчовій банці. Візьміть банку (бажано прозору, без етикеток), насипте насіння і залийте водою на 24 години. Це потрібно для того, щоб насіння набрякло. Після цього беремо будь-яку сітчасту тканину або звичайний шматок марлі і затягнувши горло банки, надійно закріплюємо її гумкою. Коли насіння набухне, потрібно злити воду і промити насіння, при цьому знімати сітку не можна. Банку слід перевернути вгору дном і встановити на піддон таким чином, щоб вона була під кутом 30 °. Це необхідно для того, щоб вода могла стікати і при цьому промивати насіння. Проростаючі насіння будуть промиватись водою 2-3 рази на день. Крім того, банка постійно повинна стояти нагору дном і бути під нахилом.

6. Найпростіший спосіб. Вам знадобиться спеціальний пристрій. Сьогодні його нескладно знайти у багатьох магазинах. В цьому випадку в резервуар для води необхідно вставити сітчастий піддон. Воду набирайте рівня сітчастої підставки. Вставляєте піддон, викладаєте насіння і закриваєте кришкою (як і попередніми способами, вона повинна бути прозорою). Далі контролюєте проростання насіння та рівеня води. Як бачите, вирощувати мікрозелень на підвіконні зовсім нескладно. За умови, що знаєш, як це робити.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Фото: «Їжа легко»
Соковита курочка з хрумкою картоплею в духовці — простий і доступний рецепт святкової страви
1 хв на прочитання6 годин тому
Хто годуватиме пасажирів у поїздах Інтерсіті+
Укрзалізниця визначилася, хто годуватиме пасажирів у поїздах Інтерсіті+
1 хв на прочитанняВчора
Як приготувати добриво для кімнатних квітів із популярного фрукту
1 хв на прочитанняВчора
Рецепт приготування Закуска Швидка страва
Цвітна капуста з хрусткою скоринкою: смачний рецепт
1 хв на прочитанняВчора
У дитинстві ненавидів гусей, а зараз розвиває на них великий бізнес: на Полтавщині є унікальне господарство
1 хв на прочитанняВчора
Досвідчені дачники дали поради, як легко позбутись будяків на садових доріжках
1 хв на прочитанняВчора
Шоколадний смузі з бананом і молоком: десерт, який готується лічені хвилини
1 хв на прочитанняВчора
Міністра агрополітики підозрюють у незаконному заволодінні державною землею на майже 300 млн грн
1 хв на прочитання23 Квітня 2024