Догори
Дати відгук

Медики розповіли, який сон корисний для серця

Спеціалісти назвали простий спосіб зберегти серце здоровим.

5 хв на прочитання26 Січня 2023, 08:11
Поділитись:

На додаток до таких факторів, як дієта, фізичні вправи та вага, сон також може відігравати вирішальну роль як фактор ризику та профілактики серцево-судинних захворювань. Наприклад, було показано, що нестача сну може зашкодити серцю. З іншого боку, добрий сон корисний для серця.

Нещодавно Американська кардіологічна асоціація (AHA) додала сон до свого контрольного списку здоров'я серця, який тепер складається з восьми пунктів. Список був створений, щоб допомогти людям задуматися та покращити свій спосіб життя, повідомляє у недавньому випуску Медичний центр Колумбійського університету в Ірвінгу (CUIMC).

Контрольний перелік здоров'я серця

Крім сну, до цього списку вже давно входять вплив нікотину, фізична активність, харчування, вага, рівень цукру в крові, холестерин та кров'яний тиск.

«Сон займає гідне місце як значний чинник ризику серцево-судинних захворювань», — каже фахівець із поведінки Брук Аггарвал, яка протягом шести років вивчала здоров'я серця та сон у медичному коледжі Колумбійського університету Вагелос.

Дослідження її команди, яке показало, що поганий сон у жінок корелює з нижчими показниками серцево-судинного здоров'я, було наведено як доказ, що веде до зміни контрольного списку AHA. Згідно з дослідженнями, більше 80 відсотків серцево-судинних захворювань, включаючи серцеві напади, аритмії та ішемічну хворобу серця (ІХС), можна запобігти за допомогою вибору здорового способу життя та управління відомими ризиками. Сенс контрольного списку полягає в тому, щоб допомогти кожному зберегти своє серце здоровим.

Як сон впливає серце

Сон тісно пов'язані з іншими чинниками, які впливають здоров'я серцево-судинної системи. Поганий сон може опосередковано впливати на серце, впливаючи на наш вибір дієти та фізичних вправ.

"Наше дослідження показує, що поганий сон може призвести до посилення тяги і схильності до менш корисних для серця продуктів з високим вмістом насичених жирів і цукру", - пояснює Аггарвал.

І якщо ви погано їсте, ви погано спите. Відносини працюють у обидві сторони, як і фізична активність, додає вона. Люди, які не висипаються, також схильні до високого кров'яного тиску, що збільшує ризик серцевих захворювань.

А нестача сну посилює запалення. Дослідники з Колумбійського університету показали, що навіть відносно легкі проблеми зі сном можуть спричинити запалення в ендотеліальних клітинах, що вистилають вени, що може значною мірою сприяти розвитку серцево-судинних захворювань.

Занадто довгий сон може викликати проблеми, хоча причини тут досі не встановлені. Поточна гіпотеза полягає в тому, що надмірний сон сам по собі не шкідливий, але люди, які сплять більше дев'яти годин на добу, частіше страждають на депресію або інші захворювання, що вражають серце. "Сон легко виміряти", - каже Аггарвал. "І, як і інші речі у списку AHA, це те, що ви можете змінити".

Послідовність сну також важлива

Згідно з останніми дослідженнями, для здоров'я серця важлива не тільки якість сну, але і його сталість. У дослідженні, в якому брали участь люди похилого віку протягом п'яти років, у людей з найбільш нерегулярним режимом сну ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань була майже вдвічі вищою, ніж у людей з регулярнішим режимом сну.

Невідомо чому відхилення від звичайного графіка сну (з постійним часом відходу до сну та пробудження) впливає на серце, але мінливість сну може порушити циркадний ритм організму. Частота серцевих скорочень, артеріальний тиск та інші функції серцево-судинної системи залежать від часу доби та можуть порушуватися через непостійний сон.

«Навіть засинання або пробудження на 60 хвилин раніше за ваш звичайний розпорядок дня потенційно може згодом вплинути на серце», — сказав Аггарвал.

Жінки більше страждають від недосипання

Жінки наражаються на більший ризик поганого сну, частково тому, що вони частіше, ніж чоловіки, піклуються про дітей або хворих членів сім'ї і менше сплять через додаткові вимоги до свого часу, йдеться у замітці CUIMC.

А жінки більше, ніж чоловіки, схильні до негативних наслідків недосипання, таких як запалення, і у них частіше розвиваються психічні розлади, що підвищують ризик серцевих захворювань. Необхідні додаткові дослідження, щоб зрозуміти і краще лікувати позбавлення сну та його наслідки для жінок, але в даний час у клінічних випробуваннях бере участь недостатня кількість жінок.

Сонні підлітки стають сонними дорослими

Безсоння у підлітків часто призводить до безсоння у дорослих. Більше половини підлітків не висипаються ночами у школі. Дослідження показують, що зміна режиму сну віком від 16 до 18 років приносить користь загальному здоров'ю підлітків, і що здоровий режим сну зберігається у дорослому житті.

У підлітковому віці в артеріях починають накопичуватися бляшки (які утворюються, коли там застрягає холестерин, що може обмежувати кровообіг), а поганий сон потенційно може прискорити цей процес. За словами Аггарвала, найкраще втрутитися на ранній стадії та виявити першопричину проблем зі сном у дітей та молодих людей. Враховуйте повсякденні фактори. Багато дітей у спальні мають телевізор, який заважає їм заснути. Смартфони в спальні – ще одне відволікання. А синє світло від усіх цих електронних пристроїв порушує вироблення мелатоніну, що сприяє сну. Поточне повідомлення встановлює ідеальну кількість сну на день наступним чином:

10-16 годин для дітей віком до 5 років

9-12 годин для дітей 6-12 років

8-10 годин для 13-18 років

7-9 годин для дорослих.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.