Догори
Дати відгук

Має серйозні побічні ефекти: у США схвалили препарат для лікування хвороби Альцгеймера

Ліки ще пройдуть низку випробувань

2 хв на прочитання09 Січня 2023, 19:39
Поділитись:

Леканемаб, який продаватиметься під торговою назвою Лекембі, отримав схвалення Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів ( FDA).

Леканемаб став одним із перших експериментальних ліків від деменції, що уповільнює прогресування зниження когнітивних функцій.

«Хвороба Альцгеймера швидко виводить з ладу тих, хто страждає від неї, і надає руйнівний вплив на їхніх близьких, - йдеться в заяві доктора Біллі Данна, директора відділу неврології в Центрі оцінки та дослідження ліків FDA. — Цей варіант лікування є новітньою терапією, спрямованою на те, щоб впливати на основний процес хвороби Альцгеймера, а не лише на лікування симптомів хвороби».

Незважаючи на свою ефективність, леканемаб має серйозні побічні ефекти.

Близько 6,9% учасників дослідження, які отримували леканемаб у вигляді внутрішньовенної інфузії під час випробувань третьої фази, припинили участь в експерименті через небажані явища. У групі плацебо таких було 2.9%. Водночас серйозні небажані явища були відзначені у 14% пацієнтів із групи леканемабу та 11,3% пацієнтів із групи плацебо.

Найбільш частими побічними ефектами в групі леканемабу були реакції на внутрішньовенні інфузії та аномалії на МРТ, такі як набряк головного мозку та кровотеча. Зазначається, що такі ускладнення можуть бути небезпечними для життя.

У деяких людей, які отримують леканемаб, симптоми були відсутні, але ускладнення все одно могли призвести до госпіталізації або стійких порушень.

Поки що FDA видав схвалення препарату в прискореному режимі, однак у майбутніх ліки ще пройдуть низку випробувань. За їхніми підсумками вони будуть або схвалені для широкого застосування, або вилучені з продажу.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost