Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Майже половина українців живуть за межею бідності, але продовжують жертвувати: 5 вересня – Міжнародний день благодійності

Майже половина українців живуть за межею бідності, але продовжують жертвувати: 5 вересня – Міжнародний день благодійності

70% українців хоча б раз на рік жертвують кошти на доброчинність

4 хв на прочитання05 Вересня 2022, 14:21
Поділитись:

Ми живемо в світі, де завжди були й будуть багатії та бідняки, здорові й недужі. Попри те, що для кожного його особисті проблеми та неприємності знаходяться на першому плані, люди мають унікальну внутрішню потребу — безкорисливо допомагати іншим, нічого не очікуючи у відповідь. Таку допомогу прийнято називати благодійністю, і більшість з нас іноді долучаються до неї.  Однак є люди, з іменем яких поняття благодійності міцно пов’язане, і найвідомішою серед таких є мати Тереза. Вшановуючи пам’ять про цю видатну особистість, а також щоб спонукати до милосердних вчинків якомога більше людей, ООН заснувала Міжнародний день благодійності, який щороку відзначається 5 вересня.   

Ця тема є особливо актуальною саме сьогодні - коли мільйони людей безкорисливо допомагють здобути Україні МИР. 

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ БЛАГОДІЙНОСТІ?

Жінка, яку пізніше світ знав як матір Терезу, від народження мала інше ім’я — Агнес Гондже Боянджіу. Вона з’явилася на світ 26 серпня 1910 року в місті Скоп’є (зараз це столиця Македонії, а на той час — частина Османської імперії). Батьки дівчинки були католиками, мати славилася своїм милосердям і часто запрошувала в дім бідняків, щоб розділити з ними сімейну трапезу. 

Агнес вчилася в початковій школі при монастирі, мала гарний голос і співала в церковному хорі. Щороку разом з родичами вона їздила до містечка Летніце, щоб відвідати тамтешній храм.  Саме під час однієї з таких поїздок, у віці 12 років, дівчинка відчула покликання служити Богу та допомагати нужденним. 

Тож ледве Агнес виповнилося 18, вона поїхала до Ірландії, щоб приєднатися до «Сестер Лорето» — ордену католицьких місіонерок. За кілька місяців дівчина вивчила англійську мову і вирушила до Індії, щоб навчати там дітей. Місіонерка оселилася в Калькутті й почала працювати в школі імені Святої Марії, де вчилися дівчата з незаможних сімей. Щоб викладати історію й географію місцевим ученицям, молодій вчительці  довелося швидко опанувати мови бенгалі та хінді. 

1931 року Агнес вирішила стати черницею, прийнявши першу офіційну обітницю і обравши для себе нове ім’я — Тереза, на честь Святої Терези, покровительки місіонерів. У 1937-му жінка склала вже повну обітницю, після чого отримала право зватися матір’ю Терезою.  

Вчительська робота приносило матері Терезі задоволення, вона любила своїх учнів і мала серед них авторитет, а згодом навіть стала директором школи. Але жінку дедалі більше вражала бідність місцевого населення, до того ж вона була свідком голоду та кривавих конфліктів між індуїстами й мусульманами. 

Майже половина наших співгромадян живуть за межею бідності

В Україні Міжнародний день благодійності має особливе значення — за статистикою, майже половина наших співгромадян витрачають на життя суму, меншу за встановлений прожитковий мінімум, тобто живуть за межею бідності, але при цьому 70% українців хоча б раз на рік жертвують кошти на доброчинність. Цей факт доводить, що матеріальний добробут — дуже відносне поняття, і завжди поряд знайдеться хтось нужденніший, з ким варто поділитися своїм ресурсом.

Зрештою, благодійність допомагає нам жити більш усвідомлено та відчувати себе корисними,  а емоції, які виникають в процесі проявів щедрості, здатні покращувати наші стосунки з близькими людьми, підсилювати імунітет та затримувати старіння. Втім, ми завжди сприймаємо благодійність як безкорисливу діяльність, яка робить наше життя трохи добрішим та справедливішим, тобто наближає кожну людину до мрії змінити світ на краще.

За матеріалами Daytoday

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Зображення згенероване ШІ
Хвороба, що поширюється світом: сьогодні Всесвітній день боротьби проти малярії
2 хв на прочитання9 хвилин тому
Рецепт приготування Деруни Швидка страва
Просто та смачно: перевірений рецепт відмінних дерунів
1 хв на прочитаннягодина тому
25 квітня свято Міжнародний День ДНК Спадковість Скринінг
Унікальне ДНК людини відповідає за таланти, допомагає ловити злочинців, визначає хвороби до народження
5 хв на прочитання3 години тому
На Кіровоградщині лісгосп має сплатити понад 200 тисяч
Фото ілюстративне
Суд повернув громаді Києва земельну ділянку біля Біличанського лісу, на якій розташована траса Київ-Ірпінь
1 хв на прочитання3 години тому
6 причин пити оливкову олію вранці: наслідки вас приємно здивують
1 хв на прочитання5 годин тому
Соковита курочка з хрумкою картоплею в духовці — простий і доступний рецепт святкової страви
1 хв на прочитання11 годин тому
Будьте уважні до дрібниць: фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
1 хв на прочитанняВчора
На Закарпатті - сніголавинні попередження!
1 хв на прочитанняВчора