Догори
Дати відгук

Лише від нас залежить, що ми залишимо наступним поколінням: 15 квітня — День навколишнього середовища в Україні

Від війни постраждали 20 % природоохоронних земель загальною площею близько 1 млн га.

2 хв на прочитання15 Квітня 2023, 09:57
Поділитись:

День навколишнього середовища в Україні започаткували як нагадування людям про особисту відповідальність за збереження та відновлення довкілля, яке страждає від наслідків діяльності людей, а самі люди страждають від поганого стану довкілля.

Здоров'я людини залежить від стану кожної частини довкілля — чистоти повітря, ґрунту, води тощо. Неналежна їх якість і чистота призводить до поширення серед людей хвороб, тому турбота про навколишнє середовище є обов'язком кожної людини на планеті, адже вся планета є єдиною глобальною екосистемою.

Наразі, через війну, збитки для українського довкілля лише на контрольованих ЗСУ територіях становлять приблизно 1,69 трлн грн, і це лише за скромною оцінкою. Від війни постраждали 20 % природоохоронних земель загальною площею близько 1 млн га. Під окупацією лишаються 8 заповідників і 10 національних природних парків. Більше 3 млн га лісу охоплені війною. Не менше 23 тис. га лісу випалені внаслідок бойових дій. Удари російських ракет по нафтобазах призвели до розливання в ґрунт не менше 680 тис. тонн паливо-мастильних матеріалів, які забруднили не лише ґрунти, а й повітря та ґрунтові і підземні води. Лише під час згоряння російської окупаційної техніки до повітря втрапило більш як 38 тис. тонн продуктів горіння, а окрім цього на теренах України лишається розкиданої знищеної російської техніки не менш як на 352 тис. тонн. Більше 200 тис. км2 є замінованою територією, або такою, де лежать нерозірвані бомби і снаряди. Окрім цього, вибухи мін і бомб самі собою, навіть не враховуючи їхню руйнівну дію, забруднюють українські ґрунти, воду і повітря важкими металами — стронцієм, кобальтом, титаном, кадмієм, нікелем.

І все це не враховуючи тієї шкоди, яка завдана природі через руйнування українських підприємств і житлових будинків — для всіх цих відходів руїн також ще й потрібно створювати нові сміттєві полігони.

Гинуть люди, тварини та рослини, але наслідки, які залишить по собі ця війна, можуть призвести до ще більших жертв після війни, адже природне середовище не лише зруйноване, а також отруєне на довгі роки, і це отруєння не буде знати ніяких кордонів і меж — з повітряними масами, з ґрунтовими та підземними водами, з хворими тваринами та людьми, з зараженими речами — наслідки війни поширяться по всьому європейському континенту та, можливо, по всьому світу.

Що ми залишимо наступним поколінням, залежить лише від нас.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.