Догори
Дати відгук

Лікування безпліддя: майже тисяча українок скористалися безоплатною державною послугою

Цього року у Програму медичних гарантій було додано новий пакет — «Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій (запліднення іn vitro)»

2 хв на прочитання3 години тому
Зображення створене ШІ Зображення створене ШІ
Поділитись:

Статистика свідчить про стабільне збільшення кількості пар, що стикаються з проблемою безпліддя у світі та в Україні, - зазначає Міністерство охорони здоров'я України. Відповідаючи на цю проблематику та прагнучи зробити доступнішими послуги з відновлення репродуктивного здоров’я, український уряд в 2024 році доповнив Програму медичних гарантій новим пакетом послуг — "Лікування безпліддя через допоміжні репродуктивні технології (запліднення in vitro)", який забезпечує підвищені шанси на батьківство.

З початку року 977 українок скористалися цим пакетом, і згідно з даними Національної служби здоров’я України (НСЗУ), 368 з них завагітніли. НСЗУ уклала договори з 18 медичними закладами, включаючи 13 приватних клінік, 3 комунальні та 2 державні лікарні, дозволяючи пацієнтам отримувати необхідні послуги безоплатно, незалежно від місця реєстрації. Повний їх перелік — за посиланням.  

Кабінет Міністрів України в серпні поточного року підвищив тарифи за ці послуги, збільшивши вартість одного циклу штучного запліднення до 84 826 гривень, порівняно з попередніми 60 324 гривнями. Також було розширено перелік необхідних послуг, що включає кріозаморозку та зберігання статевих клітин, доімплантаційний генетичний скринінг та нові лікарські препарати.

Згідно з умовами програми, жінки до 40 років можуть отримати один повний цикл лікування на рік. У разі успішної вагітності та народження здорової дитини подальші допоміжні цикли не оплачуються. Якщо перший цикл не приніс бажаного результату, протягом року можливе його повторення.

Для отримання послуги необхідно мати електронне направлення від лікаря, діагноз безпліддя та звернення в законтрактований медзаклад, де надаються ці послуги. Лікування може відбуватися як на амбулаторній основі, так і в стаціонарних умовах.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.