Часто мода на деякі чудо-дієти чи супер-продукти не довго триває, більшість з них не витримують перевірку часом, не знаходять наукового підтвердження.Саме такк вважає українська лікарка-дієтолог Світлана Фус.
У Фейсбуці дієтологиня поділилася трендами, які чекають на українців в харчуванні в 2021 році і на що варто звернути увагу.
1.Все більше уваги приділяється здоровій їжі, тому, як правильно і, до речі, смачно харчуватися.
В зв'язку з пандемією коронавірусу, для захисту від нього ми більше звертаємо увагу зміцненню імунітету, покращенню загального стану здоров'я за допомогою натуральних продуктів харчування. Тут варто згадати продукти багаті цинком, селеном, вітаміном С і вітаміном D, природні пробіотики.
2.Багато розмов про можливості веганства, вегетаріанства, флексітаріанства. Їх популярність зростає з кожним роком. Це сприятиме не тільки можливості кращого забезпечення харчуванням, а дає переваги для здоров’я та для клімату планети.
FAO - продовольча та сільськогосподарська організація ООН з трибуни Генеральної асамблеї ООН оголосила 2021 Міжнародним роком овочів та фруктів. Їхня ціль, щоб овочі та фрукти стали основою здорового харчування та більше людей включало їх в свій щоденний раціон.
3.Змінюється відношення до конкретних продуктів харчування: жирів та цукру. В раціон вертаються корисні жири, а цукру буквально оголошується бойкот.
Знижується інтерес до низьковуглеводних дієт, захоплення кетогенною дієтою падає. Адже ця дієта виключає групи продуктів, які є найздоровішими: овочів, фруктів, цільного зерна. Вона є дефіцитною і може призвести до значних втрат для здоров'я через відсутність ключових компонентів, таких як клітковина, певні вітаміни і мінеральні сполуки.
4.Зростають вимоги до якості продуктів. Все більше людей уважно відносяться до їх складу. Харчові добавки і барвники стають неприйнятними.
5. Все більш важливий індивідуальний підхід до харчування. Воно повинно бути адаптоване до потреб кожної людини і націлене на тривале дотримання, а точніше – пожиттєве. Здорові харчові звички - прозаїчні, рутинні, вимагають індивідуального планування.
6.Набирають обертів та залишаються трендом на 2021 рік дієтологічні консультації онлайн. Карантин та локдаун ввів обмеження на безпосереднє спілкування. Хоча я вважаю, що роль особистої розмови в кабінеті дуже важлива, як для пацієнта, так і для лікаря. Але життя вносить свої корективи, тому записи на консультування дієтолога в он лайн версії будуть тільки зростати.
За словами Світлани Фус, харчування — важлива складова для профілактики та лікування хвороб, для збереження здоров’я, інструмент, який допомагає нам бути здоровими і стрункими.