Догори
Дати відгук

Лікарі назвали продукти, що знижують розумові здібності

«Побічні ефекти» — сонливість, ожиріння тощо.

2 хв на прочитання11 Грудня 2023, 08:16
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Вибір правильних продуктів для нашого раціону може значно впливати на наше фізичне та розумове здоров'я. Лікар Олександра Литкіна перерахувала продукти, що знижують розумові здібності.

Лікарі одностайні в думці, що передусім негативний вплив на мозок і когнітивні функції людини має часте вживання алкоголю у великих кількостях. Спиртні напої гублять нейрони і якщо пити часто, то нервові клітини не встигатимуть відновлюватися.

Негативний вплив на роботу мозку надає і вживання переробленої рослинної олії — так званого гідрогенізованого жиру. Класичним прикладом такого продукту є маргарин. Гідрогенізований жир не переробляється організмом і відкладається в клітинах, зокрема в клітинах мозку. Відповідно це веде до його передчасного руйнування та зниження когнітивної функції. Найчастіше із застосуванням маргарину чи кулінарного жиру готуються кондитерські вироби — випічка, печиво, тістечка, торти, цукерки.

Також на мозок погано впливає фастфуд у великих кількостях. У таких продуктах одночасно міститься велика кількість жиру, вуглеводів, солі та різних харчових добавок. Класичним прикладом є снеки, чипси, гамбургери, шаурма. А якщо запивати їх солодкими напоями, то це ще більше сприяє розвитку ожиріння, наявність якого призводить до зниження активності роботи мозку. До того ж, фастфуд ще й послаблює імунну систему організму.

Мозку також завдає шкоди вживання цукру. Глюкоза дійсно є необхідним паливом для організму, і вуглеводи, звісно, обов'язково повинні бути в раціоні. Та якщо людина одночасно з'їдає велику кількість швидких і повільних вуглеводів, то рівень цукру в крові різко підвищується — і людина відчуває сонливість. Це пов'язано з тим, що велика кількість вуглеводів блокує центр життєвої активності, і людина стає лінивою, їй нічого не хочеться робити, тільки спати. Такий стан, звісно, не руйнує клітини мозку, але робить його вкрай млявим і неактивним.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.