Лікарі назвали головні причини появи набряків
Одна молекула глюкози може затримувати чотири молекули води
Ендокринолог Діляра Лебедєва розповіла, чому з’являється набряклість та як її уникнути. Не лише сіль здатна затримувати воду в організмі. Важко вловити зв’язок, але одна з причин появи набряків — це надмірне споживання солодкого.
«Одна молекула глюкози може затримувати чотири молекули води. Коли ви споживаєте багато швидких вуглеводів, ви затримуєте воду в організмі», - каже експерт.
Коли ми їмо щось солодке, відбувається викид інсуліну у кров. Він також впливає на мінерально-водний обмін, що спричиняє затримку рідини в клітинах. У такому випадку вихід очевидний – зменшити споживання швидких вуглеводів, зокрема, солодкого. Друга причина набряків, що часто зустрічається, — це молочні продукти: сир, кисломолочка і, навіть, звичайне молоко дають такий ефект через високий глікемічний індекс, відповідно, вони теж провокують викид інсуліну.
А ось сири, вершки та олія набряків не провокують. Якщо говорити про молочні продукти, важливо сказати про лактозну непереносність. Вона викликає запалення кишкової стінки та набряк. Щоб дізнатися, чи є у вас непереносність лактози, відмовтеся від молочних продуктів на три місяці та подивіться, яким буде ефект.