Догори
Дати відгук

Київські пляжі: купатися чи не купатися? (Фоторепортаж)

Коронавірус не має стосунку до заборони на купання, але на роботі пляжів позначився

6 хв на прочитання23 Серпня 2020, 15:44
Поділитись:

Цього літа київські пляжі були справжніми ньюзмейкерами - столична влада безліч разів змінювала свою думку щодо них. Купатися на них то дозволяли, то не рекомендували, а часом і зовсім забороняли. Останнє рішення київської влади - заборона купатися на 10 з них. GreenPost пройшовся київськими пляжами, щоб подивитися, як змінив їхню роботу COVID-19 і як відпочивальники дотримуються заборони купатися.

Навіщо пляжеві паспорт?

Завдяки особливостям столичного рельєфу кияни мають достатньо місць, де можна позасмагати та покупатися. Щоправда, тут існує низка обмежень – КП «Плесо», у віданні якого перебувають усі київські водойми, нагадує, що пляж – це не будь-яка піщана ділянка берегової лінії, а «громадське місце, офіційна рекреаційна зона, інженерна гідротехнічна споруда». «Прийти на пляж – це все одно, що відвідати боулінг чи кінотеатр. Саме у цьому місці жителям та гостям столиці надається муніципальний сервіс – послуги з оздоровлення та відпочинку», – ідеться на сайті КП «Плесо».

На території пляжного господарства (ось як воно офіційно називається) обов’язково повинні бути в наявності:

  • медпункт, у якому чергують лікарі та фельдшери;
  • рятувальний пост;
  • фонтанчик із питною водою, у якому здійснюється моніторинг її якості та безпечності;
  • належним чином облаштована громадська вбиральня;
  • місця для переодягання;
  • інфраструктура для обслуговування та відпочинку людей з особливими потребами.

Якщо ж цього нема, значить, пляж «дикий», тобто з погляду КП «Плесо» не пляж узагалі.

Звісно, київська влада заявляє, що для запобігання поширенню COVID-19 працівники КП «Плесо» щодня здійснюють дезінфекцію 13 тисяч м2 міських пляжів, а лайфгарди (за допомогою мегафону) нагадують про дотримання соціальної дистанції і дають необхідні рекомендації. Цього побачити на власні очі нам не вдалося, тому повіримо на слово.

«Дитячий»

Загалом цей пляж дуже популярний у киян через багато причин – і від метро близько, і лежаки є, і багато опцій доступні.

Але наразі кількість відпочивальників така, що дотримуватися соціальної дистанції дуже легко. Охочих лізти у воду теж мало.

Пляжний патруль пояснює, що  в КП «Плесо» дали команду вивісити червоний прапор через дуже сильне цвітіння води у спеку.

«Наше завдання – вивісити червоний прапор та попереджати людей, що статус пляжу червоний, і купання може бути небезпечним. Кожен вирішує сам, купатися чи не купатися», – говорить Софія Шафієва.

Вона також запевнила, що червоний прапор точно не має ніякого стосунку до коронавірусу, і ніяких інструкцій щодо дотримання соціальної дистанції пляжний патруль не отримував.

Пляж «Центральний»

На його безмежних просторах і раніше могли поміститися всі охочі, а тепер і поготів.

Хоча співробітниця КП «Міський магазин» Тетяна Соболь пов’язує це не так із пандемією, як із погодою.

«Клієнтів небагато через прохолоду, – говорить вона. – Коли тепло, людей багатенько».

Жінка торгує тут морозивом та іншими пляжними «товарами першої необхідності» два місяці і не скаржиться на кількість покупців, а от від протиепідемічних заходів потерпає.

«Маски і рукавички в таку спеку – це, звичайно, дуже жорстко», – каже Тетяна Соболь. Вона запевняє, що через день поліція перевіряє дотримання цих вимог.

Звичайно, цей кран складно назвати фонтанчиком (вочевидь, за паспортом він має саме такий статус), але вода у ньому є.

Попри невелику кількість відпочивальників, сміття на пляжі достатньо. На щастя, воно зібране у спеціально відведених місцях.

Відпочивальники загалом дисципліновані і зайняті своїми справами – засмаганням та релаксацією. Один із них погодився дати нам коментар про те, чому ризикнув зайвий раз проїхатися громадським транспортом, щоб потрапити на пляж, хоча це не життєво важлива справа.

«Нам коронавірус не страшний, ми нікого не боїмось – ми українці! Так і передайте цьому президенту!» – сказав «просто Володя».

Відразу помітно, що частину пляжу узяли в свої руки приватні підприємці, зігравши на ностальгійних настроях киян та гостей столиці й облаштувавши місце для відпочинку не лише безпечного, а й комфортного.

 
 

Тут є навіть сцена для проведення масових заходів.

 

Велопаркування обладнане, але не видно охочих ним скористатися.

Пандемія позначилася на житті «ЮБК», але оскільки «клієнт завжди правий», то насправді обмежень дотримуються лише працівники, і то часто, як це зазвичай буває, маски у них на підборідді.

Рятувальники тут також на місці. Принаймні поруч із ним.

Матрос-рятувальник Маріанна Фролова розповідає, що на вишці щодня працює 2 людини: одна з 9:00 до 18:00, друга – від 18:00 до 20:00.

«Ми несемо відповідальність за площу між жовто-червоними прапорами – це 100-150 м, – пояснює вона. – Так, вода не відповідає санітарним нормам, тому купатися заборонено, але ми не маємо можливості не пустити людину в воду. Як вплинув коронавірус? Цього року людей було більше, ніж у попередні, бо люди не мали можливості виїхати і відпочивали тут із дітьми».

«Молодіжний»

Цей пляж має своє обличчя. І вичерпні дороговкази.

 
 

Раз пляж молодіжний, значить тут можна відпочити активно.

Але більшість усе одно релаксує, споглядаючи воду. І, слід зазначити, ця більшість також нечисленна.

Пляжний туалет працює безкоштовно і в своєму звичному режимі – з 9:00 до 20:00. На його роботі коронавірус таки позначився.

«Зобов’язують, щоб заходили в масках, мило було, антисептики стояли, – говорить Тетяна Хар, співробітниця, яка стежить за роботою цього такого потрібного закладу. – Всім нас забезпечують, усе дуже добре».

Нудистський

Розташований «через дорогу» від «Молодіжного». Потрапити туди можна вплав або човном. Відразу видно: люди прийшли скористатися його перевагами, щоб отримати рівну засмагу. А порушити заборону на купання вони могли би й на звичайному пляжі.

«Русанівська коса»

Пляж якщо й не зовсім дикий, то принаймні здичавілий. З усіх ознак цивілізації тут лише кабінки для перевдягання. Причому часто помальовані графіті.

Але цікаво, що, попри відсутність будь-яких контролюючих органів, відпочивальники у воду все одно практично не лізуть. Зате активно освоюють прилеглі території, де в затінку дерев можна влаштовувати пікніки.

Судячи з побаченого нами, кияни – люди достатньо свідомі, і їм не треба зайвий раз нагадувати, що вода в київських водоймах не відповідає санітарним нормам. Тому просто побажаємо їм гарних вихідних – на пляжах чи деінде!

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.