Кутя — як приготувати, щоби сподобалось усім

2 хв на прочитання06 Січня 2023, 00:21

Краще не розмішувати всю пшеницю, щоб можна було відкоригувати смак.

Приготування куті — давня українська традиція, яку ми передаємо із покоління у покоління. Рецепти куті відрізняються в різних місцевостях. Є й інші нюанси в її приготуванні. Наприклад, багато залежить від меду — варто перевірити, чи він не гіркий. Кількість окропу  залежить від того, наскільки рідку кутю ви полюбляєте.

Інгредієнти:

пшениця — 250 г;

мак — 200 г;

цукор — 100 г;

горіхи — 300 г (100 г — помолоти/перетерти);

мед — за смаком;

окріп — за смаком. 

Приготування.

Пшеницю промити декілька разів, залити водою і залишити на декілька годин (якщо є час).

Потім злити цю воду із пшениці, залити чисту так, щоб накривала пшеницю мінімум на 1,5 — 2 см і варити під кришкою до готовності на малому вогні. За потреби можна доливати воду (окріп) у процесі готування, якщо вона випарується. Час приготування — доки не стане м’якою, орієнтовно мінімум 1 година.

Мак залити окропом, розмішати і злити цю воду — таким чином він помиється. Залити окропом і залишити під кришкою на 20 хв.

Злити воду з маку, перетерти у макітрі (ще поки мак гарячий) або ж у комбайні. Мак повинен пустити біле молочко і гарно розтертися. Потім додати цукру (половину ваги маку) і знову перетерти.

До готового маку додати горіхи (частково — подрібнені руками, частково — перемелені до дрібного), потім частину пшениці, 1-2 ложки меду й окріп.

Гарно перемішати кутю і покуштувати. А тепер додавати до смаку: якщо має бути солодше — більше меду, менш солодке — більше пшениці. Любите рідке — більше окропу.

У кожного свій смак, тому краще не розмішувати всю пшеницю, щоб можна було відкоригувати смак.

Також ми розповідали, що лише двоє з десяти набирають зайві кілограми за рахунок жиру, в інших це зайва рідина: як зняти набряки після застілля.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: