Купатися не рекомендовано: понад 40% проб води у водоймах не відповідає нормам

1 хв на прочитання07 Серпня 2024, 06:30
Фото kyiv.ua

ЦГЗ розповів про результати моніторингу проб води у водоймах і річках у межах пляжів по країні.

Понад третина проб води, взятих експертами з водойм і річок у межах громадських пляжів - не відповідоють санітарним нормам. Про це повідомили у центрі громадського здоров'я МОЗ України.

Лабораторії територіальних центрів контролю та профілактики хвороб МОЗ України щомісячно проводять моніторинг за якістю води рекреаційних водних об’єктів, які використовують для купання.

У межах офіційних пляжних зон за 2,5 місяці воду дослідили:

1. за мікробіологічними показниками. Взято 849 проб води з поверхневих водойм. З них 360 проб або 42,4% не відповідали нормативам на мікробне забруднення за індексом ЛКП (лактозопозитивні кишкові палички) тощо. проведено 2954 дослідження води, з них 856 дослідження або 29% не відповідали нормативам.

2. за хімічними показниками – 657 проб води з поверхневих водойм, з них 266 проб (40,5%) не відповідали нормативам; проведено 7839 досліджень води, з них не відповідало нормативам 1581 дослідження (20,2%).

У ЦГЗ нагадали, що відпочивати та купатися можна тільки у спеціально відведених і обладнаних для цього місцях. Вони визначаються за рішеннями та повідомленнями обласних військових адміністрацій, органів місцевого самоврядування. Потрібно постійно слідкувати за офіційною інформацією на територіях, де можна безпечно купатися і відпочивати, яка надається через засоби масової інформації, шляхом установлення спеціальних інформаційних знаків та іншими способами. Лабораторії надалі проводять моніторинг і беруть нові проби води. 

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: