Догори
Дати відгук

Спека сприяє перевищенню рівня вмісту кишкової палички у водоймах: які сиптоми зараження

Кишкові інфекції передаються через вживання зараженої їжі чи води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.

2 хв на прочитання23 Липня 2024, 13:06
Кишкова паличка у воді Перевірки водойм Зараження у воді Кишкова паличка у воді Перевірки водойм Зараження у воді
Поділитись:

Гострі кишкові інфекції — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які активізуються влітку та можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. В Україні триває моніторинг якості води у межах пляжних зон.

Відбір проб води для подальшого лабораторного дослідження з водойм та річок у межах пляжів, незалежно від офіційного дозволу місцевої влади на купання чи заборону, фахівці центрів контролю та профілактики хвороб в областях проводять щотижня, повідомили у МОЗ. 

Станом на 19 липня з відібраних 1 218 проб води з поверхневих водойм більше ніж 17 % не відповідали санітарним нормам, як і тижнем раніше. У воді зберігається перевищення рівня вмісту кишкової палички (за індексом ЛКП), викликане високою температурою повітря. 

 Кишкові інфекції передаються через вживання зараженої їжі чи води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту. Найчастіше збудники кишкових інфекцій містяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.

У разі потрапляння в організм кишкова паличка може викликати кишкові інфекції (найчастіші симптоми: нудота та діарея) та запалення сечовивідних шляхів і статевих органів та важчих захворювань. Симптоми гострої кишкової інфекції, за яких потрібно негайно звернутися до лікаря:

  • сухість у роті та горлі;
  • підвищена температура, що супроводжується діареєю і блювотою;
  • переймоподібні болі в животі;
  • незначне сечовипускання або його відсутність.

Профілактика ГКІ:

  • дотримуватися правил особистої гігієни: мити руки та продукти; 
  • не споживати продукти, що зберігалися з порушенням умов зберігання;
  • мити фрукти та овочі чистою водою, перш ніж готувати;
  • не нехтувати часом термічної обробки продуктів з м’яса та риби тощо.

Гострі кишкові інфекції — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які активізуються влітку та можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Кишкові інфекції передаються через вживання зараженої їжі чи води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту. Найчастіше збудники кишкових інфекцій містяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото ілюстративне
Обов’язкова аудіофіксація та нові правила оцінювання функціонування особи з 2026 року
2 хв на прочитанняВчора
Міжнародний день готовності до епідемій 27 грудня: чому світ досі не готовий до нової пандемії
Наступна пандемія — питання часу: що світ зробив за п'ять років після COVID-19
6 хв на прочитанняВчора
Вбивство Вікторії Рощиної: очільнику російського СІЗО заочно повідомлено про підозру
Відповідальність за смерть журналістки та мера: СБУ повідомила про підозру начальнику російського СІЗО №3
1 хв на прочитання26 Грудня 2025
Новий календар щеплень 2026: вакцина від ВПЛ для дівчаток та зміни в схемі вакцинації
МОЗ впроваджує безкоштовну вакцинацію проти ВПЛ для дівчаток 12-13 років
1 хв на прочитання25 Грудня 2025
258 мільярдів на здоров'я: що отримають українці від медичної системи у 2026 році
1 хв на прочитання25 Грудня 2025
НСЗУ за допомогою ШІ виявляє фіктивні операції та повертає мільярди в медицину
2 хв на прочитання24 Грудня 2025
Кардіохірурги Черкас уперше в області застосували індивідуальний стент-графт
1 хв на прочитання24 Грудня 2025
Вакцинація проти ВПЛ: чому однієї дози достатньо для пожиттєвого імунітету
2 хв на прочитання23 Грудня 2025