Догори
Дати відгук

Криворізький промисловий гігант вбив червонокнижні рослини — активісти

Екоактивісти висловили такі підозри через те, що спочатку підприємство в Кривому Розі створило рослинам неналежні умови, а потім відмовилося звітувати про їх стан.

2 хв на прочитання05 Січня 2021, 16:00
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Екоактивісти підозрюють, що червонокнижні рослини, які за ініціативою «АрселорМіттал Кривий Ріг» перевели з нового відвалу «Степовий-2» до столичного ботанічного саду, не прижилися та загинули. Про це повідомили на сторінці ГО «Досить труїти Кривий Ріг» у Facebook.

Усе розпочалося з того, що промисловий гігант отримав дозвіл і розпочав будівництво нового відвалу «Степовий-2». На території сучасного будмайданчика росли десятки диких рослин, занесених до Червоної книги України. 

«Арселор» організував їх викопування та перевезення до Ботанічного саду ім. М. М. Гришка у Києві. Екоактивісти дивуються, чому рідкісні рослини, які чутливі до природних умов, потрібно було везти за кілька сотень кілометрів до столиці. Адже у Кривому Розі є міський ботанічний сад, до якого доправити рослини було значно легше й безпечніше. 

Активісти боялися, що рідкісні рослини загинули дорогою або не змогли прижитися на новому місці. Тому направили до керівництва «АрселорМіттал Кривий Ріг» запит про те, чи всі рідкісні рослини зібрали з території в десятки гектарів, і як вони прижилися на новому місті. На відповідь люди чекають і досі.

Проте «Арселор» відповів на схожий запит, але вже від народних обранців. Криворізькі екологи мали змогу ознайомитися з текстом цього документу.

«Жодних цифр у «АМКР» не надали. Там просто послалися на те, що не проводили інвентаризації червонокнижних рослин. За їх словами, тому що це не є активами підприємства», — кажуть захисники рослин. 

Як стало відомо раніше, в Україні  склалася критична ситуація з дикими рослинами, вберегти яких від знищення та зникнення не може навіть «Червона книга».

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.