Ольга Шевченко3 хв на прочитання09 Листопада 2023, 10:55
Згідно з даними книги рекордів Гіннеса найстаріша лоза знаходиться в Словенії, м Марібор. Лозі більше 400 років і вона до сих пір плодоносить. Завдяки археологічним знахідкам можна простежити історію виноградарства. Так на території сучасної Грузії знайдено посуд із залишками вина, приблизний вік якої 8 тис. рроків. У Вірменії археологи виявили стародавню виноробню, якій приблизно 7 тис. років.
Виноград багатий вітамінами, амінокислотами, мікроелементами, клітковиною, пектинами, ферментами, ефірними оліями. Користь, яку виноград може принести організму, важко переоцінити.
Що може виноград:
- нейтралізувати дію холестерину;
- нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту, відрегулювати метаболізм, усунути запори, надати сечогінну дію;
- налагодити роботу нервової системи, знизити стомлюваність, відновити сили, надати бадьорості, підвищити працездатність;
- зміцнити стінки кровоносних судин, зменшити, таким чином, ризик виникнення серцево-судинних захворювань;
- має антиоксидантні властивості, відновлювальний та протипухлинний ефект;
- очистити організм, вивести важкі метали та навіть радіоактивні сполуки;
- насичує організм вітамінами групи B, що поліпшує функції кровотворення;
- нормалізує рівень гемоглобіну;
- допомагає у боротьбі з грибковими захворюваннями;
- покращує колір обличчя та стан шкіри;
- покращує стан волосся, нігтів, зубів, кісток завдяки наявності у ягодах великої кількості фосфору, кальцію та рибофлавіну,
- стимулює роботу серця завдяки наявності в ягодах такого компонента як калій.
Серед лише цілющих властивостей винограду те, що він здатний підвищувати рівень окису азоту в крові, таким чином запобігаючи утворенню тромбів.
Виноград корисний при таких недугах як астма, хронічні запори, нетравлення шлунка, проблеми з печінкою, хронічна втома, омолоджує організм, а виноградний сік ефективний у лікуванні мігрені.
Який виноград корисніший
Кожний сорт винограду має свої переваги та протипоказання:
- Для осіб, які страждають на алергію або мають схильність до алергічних реакцій, рекомендується вживання зеленого винограду. Сік із ягід зеленого кольору сприятиме підвищенню імунітету, бадьорості та рівня енергії
- У білому винограді найнижчий вміст цукру.
- Для стимуляції імунної системи чи лікування офтальмологічних захворювань рекомендується вживання синіх сортів винограду, оскільки вони містять антоціани.
- Для одержання антиоксидантів рекомендується червоний виноград. Сорти винограду червоних відтінків мають потужні протибактеріальні властивості, захищаючи організм від мікроорганізмів, бактерій, вірусів і паразитів. Також сік червоних сортів винограду є ефективним у разі лікування герпесу.
- Сік із темних сортів винограду чинить протипухлинну дію на організм, простимулює роботу мозку та сприятиме покращенню зору.
Зелений виноград у великих кількостях також може завдати шкоди - викликати яскраво виражений проносний ефект та кишкові розлади. Для людей, схильних до алергічних реакцій, не рекомендується вживати сорти чорного винограду.