Догори
Дати відгук

Консервація може бути небезпечною: медики рекомендують, як уникнути ботулізму

Особливо небезпечний товстолобик.

3 хв на прочитання27 Серпня 2023, 13:11
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Зараз у розпалі сезон заготівель на зиму. Тому медики вирішили нагадати про те, що таке ботулізм і які заходи профілактики цього захворювання.

Ботулізм (від лат. botulus — ковбаса) — гостре токсико-інфекційне захворювання, зумовлене токсином Clostridium botulinum. Це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків і навіть до смерті.

Що таке ботулізм і як на нього можна захворіти

Спори ботулізму постійно перебувають у воді, особливо в придонних шарах, а також ґрунті, звідки вони потрапляють у продукти.

Збудник ботулізму живе лише за відсутності кисню. Для здоров'я людини небезпечний нейротоксин, що виділяється ним.

На ботулізм часто хворіють після вживання в їжу консервів, солінь і копчень домашнього приготування, де в товщу продукту не проникає повітря. При цьому зовнішній вигляд, смак і запах продуктів не змінюється. Іноді (але не обов'язково) може відзначатися здуття консервних банок.

Інкубаційний період ботулізму коливається від 2 годин до 2 тижнів, але зазвичай становить 6-30 годин.

Починається захворювання гостро — з нездужання, загальної слабкості, головного болю. Можуть спостерігатися печіння у шлунку, нудота, багаторазове блювання, пронос. Через кілька годин після початку можуть з'явитися розлади зору, параліч м'якого піднебіння, язика, горлянки, гортані, розлад мови, порушується акт ковтання.

При появі перших симптомів захворювання необхідно терміново звернутися до медиків, оскільки існує тільки один спосіб лікування ботулізму — введення протиботулінічної сироватки. І що раніше її буде введено, то оптимістичніший прогноз перебігу хвороби.

Банку з залишками консервів, рибу, що залишилася, або м'ясо не викидайте — вони можуть допомогти в діагностиці захворювання і направляються на лабораторне дослідження, що сприяє якнайшвидшому виявленню джерела, постановці правильного діагнозу і початку правильного лікування.

Щоб не зустрітися з ботулізмом, уникайте:

  • купівлі на ринку й у випадкових осіб продукції домашнього консервування у герметично закритих банках. Такі продукти можуть бути приготовані та зберігатися з порушеннями;
  • придбання у випадкових осіб продуктів домашнього соління і копчення: великих стегенець, риби — особливо небезпечний товстолобик та інші риби, що мешкають у придонних шарах води, оскільки з кишківника риби при її неправильній обробці спори легко проникають у товщу м'язів;
  • консервування продуктів з ознаками псування та гниття;
  • порушення загальноприйнятої технології виготовлення: не можна зменшувати кількість солі, оцту, скорочувати час теплової обробки;
  • вживання в їжу консервів з банок, що здулися.

Важливо пам'ятати

✔ Зберігати домашні консерви потрібно лише у холодильнику чи у льоху.

✔ До ботулінічного токсину особливо чутливі діти, тому можна давати консерви домашнього приготування тільки після попередньої теплової обробки.

✔ Не можна вживати в їжу консерви та продукти сумнівної якості.

Ми вже писали про харчовий ботулізм — ще одна небезпека війни: як уберегтися.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Чебрець може створити на ділянці щільний килим, а також наповнити її відчуттям затишку і теплим пряним запахом (ФОТО)
1 хв на прочитання05 Травня 2024
Добриво для Кімнатних квітів Як приготувати
“Секретне” добриво для кімнатних квітів: готується за 1 хвилину
1 хв на прочитання2 години тому
Судитимуть депутата Незаконно придбаний бурштин Волинь
На Волині судитимуть депутата , який перевозив незаконно придбаний бурштин на 800 тисяч гривень
1 хв на прочитання4 години тому
Рецепт закуски Намазка на хліб Масло
Робимо зі звичайного масла смачну намазку для бутербродів: рецепт закуски
1 хв на прочитання5 годин тому
Штучні квіти на кладовищах: думка екологів та шкода довкіллю
1 хв на прочитання7 годин тому
На Полтавщині визначили локації для будівництва чотирьох сміттєпереробних заводів
1 хв на прочитання8 годин тому
Страсна (Велика) Субота: чого сьогодні не можна робити
1 хв на прочитання13 годин тому
Не кришиться і не липне: 3 рецепти ідеальної желатинової глазурі
2 хв на прочитання14 годин тому