Догори
Дати відгук

Коли закортіло гостренького: рецепт смачної аджики від відомого кухаря

У рецепті 3-4 перці чилі

3 хв на прочитання17 Жовтня 2022, 23:40
Поділитись:

Немає нічого кращого, ніж відкрити взимку баночку аджики. Подумавши так, сьогодні я вирішив поділитися рецептом домашньої вареної аджики на зиму. І не витрачайте часу, бо вересень – сезон збору врожаю томатів, моркви, яблук, солодкого перцю й перцю чилі, а всім відомо, найсмачніші овочі – в сезон.

«Мені подобається поєднувати аджику з м’ясними стравами, а також додавати в пасту, супи, борщі й рагу та їсти просто зі свіжим хлібом. Перед тим, як перейти до покрокового рецепта, поділюся порадами, які допоможуть вам досягти ідеального смаку аджики», - ділиться рецептом відомий кухар Євген Клопотенко.

ЯК ПРИГОТУВАТИ СМАЧНУ АДЖИКУ: ПОРАДИ

Томати. Ми звикли, що аджика обов’язково повинна мати червоний колір, але насправді для приготування аджики можна брати будь-які томати: від червоних до жовтих, рожевих і чорних. Можна навіть зробити мікс із томатів. Єдина рекомендація –вибирайте м’ясисті овочі, щоб у них було менше насіння.

Солодкий перець. Зелений, червоний, помаранчевий, жовтий – вибирайте будь-який солодкий перець. Утім, можна для аджики вибрати жовті томати і жовтий солодкий перець. Отримаєте непередбачуваний для цього соусу колір.

Перець чилі. У  рецепті 3-4 перці чилі й хочу вам сказати, що аджика вийшла дуже гострою. Ви ж можете регулювати гостроту самі, додаючи, наприклад, усього один перець чилі, а решту замінити одним солодким перцем чи фруктами. Про останні пізніше розповім у пункті «секретний інгредієнт».

Яблука. Для аджики потрібні тільки кислі яблука. Навіть так скажу: чим кисліше, тим краще. Ідеально підходить сорт «Симиренка».

Секретний інгредієнт. Я приготував аджику за класичним рецептом, але, якщо ви хочете проекспериментувати, то секретний інгредієнт аджики – 7 слив або 7 абрикосів. Ці фрукти здатні надати ледве помітну солодкість, яка в поєднанні з гостротою перцю чилі й додасть аджиці неповторного смаку.

Також приготуйте соус ткемалі.

ІНГРЕДІЄНТИ

  • На 1,5 л:
  • 1,5 кг томатів
  • 2 ріпчасті цибулі
  • 3 моркви
  • 2 солодких перці
  • 3 кислих яблука
  • 3-4 перці чилі
  • 2 головки часнику
  • ½ склянки соняшникової олії
  • ½ склянки оцту 9%
  • 100 г цукру
  • 1,5 ст. л. солі
  1. -Візьміть всі овочі: 1,5 кг томатів, 2 ріпчасті цибулі, 3 моркви, 2 солодких перці, 3 кислих яблука, 3-4 перці чилі й 2 головки часнику. Помийте, очистіть і наріжте такими шматочками, якими зручно пропускати через м'ясорубку з дрібною насадкою.
  2. -Томати, яблука, солодкий перець і перець чилі пропустіть через м'ясорубку.
  3. -Перелийте подрібнені овочі в каструлю, в якій будете варити аджику, та додайте 1,5 ст. л. солі, ½ склянки соняшникової олії, 100 г цукру і ½ склянки оцту.
  4. -Варіть аджику на невеликому вогні протягом 60 хвилин. За 10 хвилин до готовності додайте часник, попередньо пропустивши його через часничницю або натріть на дрібній тертці.
  5. -Стерилізуйте банки і готову аджику розкладіть по ним, закупорте кришками. Зберігайте банки з аджикою в прохолодному місці.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost