Догори
Дати відгук

Коли краще смажити на вершковому маслі і як це правильно зробити

Змішувати при смаженні масло й рослинну олію шкідливо для шлунку, і для печінки, і для судин.

3 хв на прочитання03 Травня 2022, 21:30
Поділитись:

Часто в кулінарних рецептах рекомендують той чи той продукт смажити на вершковому маслі. Іноді це продиктовано майбутнім смаком усієї страви, а іноді турботою про наше здоров’я. Адже відомо, що змішувати при смаженні масло й рослинну олію шкідливо для шлунку, і для печінки, і для судин. Тому, якщо в рецепті, до прикладу, передбачено додавання сметани або вершків, то безпечніше при смаженні використовувати вершкове масло.

Однак багато господинь стверджують, що масло горить на сковорідці, і коли зустрічають в рецепті такі рекомендації, то, не довго думаючи, застосовують маргарин. Це найгірше з усього, що можна зробити: хоча смажити на ньому зручніше, але шкоди від маргарину набагато більше, ніж якби змішувати тварини і рослинні жири. Саме він підвищує ризик інфаркту та інсульту, відкладається на тілі у вигляді зайвих кілограмів і сприяє виявленню онкологічних захворювань. До того ж смак страви, приготованої з використанням маргарину, разюче відрізняється від того, коли застосовують натуральне вершкове масло. Тому, якщо написано: «смажити на маслі», то треба робити саме так. Як правильно смажити на маслі, розповідає Alexus.

Вершкове масло — це близько 80 % жиру, решту складають різні домішки, такі, як молочний білок і вода. Воно багате на вітамін А, але і насиченими жирами, які складають близько 50% від загального обсягу олії. При нагріванні масла в ньому досить швидко починають горіти ті самі домішки, а масло починає темніти і видавати горіховий аромат. Смажити на маслі дуже зручно, якщо ви хочете швидко отримати рум’яну скоринку, а якщо не допускати перегріву вершкового масла, обсмажені на ньому продукти набувають приємного смаку.

При цьому не будемо забувати, що все, сказане вище, відноситься до справжнього масла: на жаль, деякі виробники додають в нього рослинні жири невисокої якості, що відразу ж видно, якщо розпустити шматочок такого масла на сковороді.

Коли смажити на вершковому маслі:

  • коли потрібно швидко отримати рум’яну скоринку;
  • коли потрібно повільно протомитися продукти в маслі;
  • коли потрібно надати продукту приємний горіховий аромат;
  • коли температура обжарювання не буде занадто високою.

Як смажити на вершковому маслі, щоб воно не горіло?

Насамперед, якщо час приготування короткий, то воно не встигне це зробити. Наприклад, якщо готувати яєчню.

Якщо ж ми смажимо довше, то не слід надто розжарювати сковорідку. Алгоритм такий:

✔ ставимо сковорідку на вогонь, чекаємо, поки добре розігріється;

✔ кладемо шматок масла;

✔ коли розтопиться, кладемо потрібний продукт;

✔ потім зменшуємо вогонь і продовжуємо готувати, не даючи маслу пригоріти.

Нагадаємо також, на якій олії категорично не можна смажити.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро