Догори
Дати відгук

Кліматологи заявляють, що більше половини великих озер світу висихають

Головною причиною є зміна клімату

1 хв на прочитання21 Травня 2023, 11:00
Поділитись:

Більше половини великих озер і водосховищ у світі зменшилися з початку 1990-х років, головним чином через зміну клімату, що посилює занепокоєння щодо запасів води для сільського господарства, гідроенергетики та споживання людьми.

Про це пише Reuters з посиланням на дослідження групи міжнародних дослідників журналу Science.

Деякі з найважливіших у світі джерел прісної води – від Каспійського моря між Європою та Азією до озера Тітікака в Південній Америці – втрачали воду із сукупною швидкістю близько 22 гігатонн на рік протягом майже трьох десятиліть. Це приблизно в 17 разів перевищує об’єм озера Мід, найбільшого водосховища Сполучених Штатів.

Фанфан Яо, гідролог з Університету Вірджинії, який очолював дослідження, сказав, що 56% зменшення кількості природних озер викликано потеплінням клімату та споживанням людиною.

Кліматологи загалом вважають, що посушливі території світу стануть сухішими внаслідок зміни клімату, а вологі − ще вологішими, але дослідження виявило значні втрати води навіть у вологих регіонах. “Це не слід ігнорувати”, − сказав Яо.

Вчені оцінили майже 2 тисячі великих озер, використовуючи супутникові вимірювання у поєднанні з кліматичними та гідрологічними моделями.

Вони виявили, що нераціональне використання людиною, зміни кількості опадів та стоку, відкладення та підвищення температури призвели до зниження рівня озер у всьому світі, причому 53% водойм − з 1992 по 2020 рік.

Близько 2 мільярдів людей, які мешкають у басейні висохлих озер, постраждали безпосередньо, а в останні роки багато регіонів зіткнулися з нестачею води.

За матеріалами LB

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко