Догори
Дати відгук

Кава натщесерце може викликати печію, в чому причина

Неприємні відчуття після споживання кави – це привід обмежити її вживання натще

4 хв на прочитання27 Лютого 2023, 08:13
Поділитись:

Прийшов час раз та назавжди поставити крапку в питанні користі та шкоди кави натщесерце. Мабуть, це єдиний у світі напій, який переживає стільки хейту на свою адресу, а чи він обґрунтований?

Кава вже давно не ранковий напій, її п’ють, коли з’являється бажання. Вона стала приводом для теплих зустрічей та ділових переговорів. Але репутація шкідливого напою часто не дає змогу насолодитися ним, так? Звісно, кожен випадок індивідуальний, тому краще звернутися за порадою до сімейного лікаря. Євген Клопотенко став розбиратися і натрапив на багато цікавих думок. 

ЧИ ПОШКОДЖУЄ КАВА ШЛУНКОВО-КИШКОВИЙ ТРАКТ?

Наш шлунок має багато способів, щоб захистити себе. По-перше, він виділяє товстий шар слизу, який і створює міцний щит між слизовою оболонкою і продуктами, які людина вживає. Через це занадто гостра їжа, гаряча та випадково проковтнуті кістки риби не травмують його. Звісно, за умови, що людина здорова, немає захворювань шлунково-кишкового тракту та знає міру в споживанні гострої, гарячої та іншою потенційно травматичної їжі. Тому і кава натщесерце не може пошкодити слизову оболонку. Хоча деякі люди, все ж таки, відчувають дискомфорт від споживання кави до сніданку. Що кажуть з цього приводу науковці та лікарі?

ЧИ Є КАВА ПРИЧИНОЮ ПРОБЛЕМ ЗІ КИШКОВО-ШЛУНКОВИМ ТРАКТОМ?

У 2013 році в Японії вчені провели масштабне дослідження з метою з’ясувати, чи впливає вживання кави на розвиток виразки кишківника і дванадцятипалої кишки та інших хвороб. Було залучено 8013 учасників, з яких 5451 людина постійно пила каву, а 2562 – не вживали цей напій. Метааналіз не зміг виявити жодного зв’язку споживання кави з появою перелічених хвороб.

Також напевно у вас було таке, що після випитої філіжанки кави натщесерце з’являється печія – один із симптомів гастроезофагеального рефлюксу. Річ у тому, що гіркота напою стимулює вироблення шлункової кислоти. Якщо шлунок порожній, печіння буде відчуватися більш сильно, ніж якщо запивати кавою їжу.

Інше дослідження доводить, що кава дійсно може викликати печію, але її поява не викликає диспепсії у здорової людини, тобто порушення роботи шлунково-кишкового тракту, яке супроводжується різкими болями в животі. Звісно, неприємні відчуття після споживання кави – це привід обмежити її вживання натще. Але це не свідчить про її шкоду здоровому організму. Люди з жовчнокам’яною хворобою теж можуть відчувати дискомфорт від вживання кави. Це трапляється тому, як вже зазначалось, що ранковий напій стимулює скорочення жовчного міхура. Активізує він і рухову активність товстої кишки, саме тому буває, що після філіжанки кави натщесерце хочеться у вбиральню. Це варіант норми.

Багато хто починає свій ранок саме з кави. Для одних це ранковий ритуал «щоб прокинутись», для інших – «смаколик зранку», а для когось – просто модний мейнстрим, щоб підтримати компанію. Є багато міфів, які постійно кружляють навколо теми кави.

Чи впливає кава на шлунково-кишковий тракт? Кава дійсно запускає процес вироблення шлункової кислоти. Але наш шлунково-кишковий тракт вистелений потужним шаром слизу, який захищає нашу травну систему від травмування. Тобто, якщо ви здорова людина, яка не має хронічних запальних захворювань травної системи, то все у вас буде добре. Як це розпізнати? Після випитої чашки кави ви не відчуваєте ніякий дискомфорт, печію, кислотність в ротовій порожнині чи біль в області шлунку, значить, все добре.

Також є зв’язок між гормонами та кавою. Скажімо, кортизол, який відповідає за рівень стресу. Коли ви прокидаєтесь, він в максимальній кількості, а кофеїн може його ще більше активувати. Тож може виникнути відчуття перенавантаження, спалах енергії та яскраві емоції, часто негативні. Після цього йде спад, враження, що не вистачає сил, поганий настрій. Тому якщо ви помічаєте роздратованість зранку, спробуйте випити каву не одразу після пробудження, а через кілька годин.

Всі дослідження, які вивчають вплив кави на здоров’я людини, показують одне – якщо вживати каву в міру, то порушень з боку різних органів та систем не буде. Тому випити до 4 чашок кави – це нормально. Насолоджуйтесь, якщо любите, і уникайте, якщо маєте неприємні симптоми після вживання натщесерце чи після їди.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.